Kamiondžija preko granice pokušao da prokrijumčari 63.000 funti

Vranje/Merdare - U pokušaju krijumčarenja 63.000 funti sprečen je državljanin Austrije (50) albanskog porekla, saopšteno je iz Uprave carina.

On je na granični prelaz stigao kao vozač kamiona slovenačkih registracija koji je iz Češke, natovaren polovnom obućom i traktorom sa priključcima, krenuo put Albanije.

- Upitan da li ima nešto što treba prijaviti carinicima, vozač je odgovorio da nema ništa osim robe koja je već prijavljena po tranzitnom dokumentu.

Međutim, kontrolom kabine kamiona ispod vozačkog kreveta, zakamuflirani hranom i flašama soka, pronađeni su ručni frižider i putna torba sa četiri kese napunjene svežnjevima novca.

Vozaču je vraćen dozvoljeni iznos od ukupno pronađene sume u protivvrednosti od 10.000 evra, dok će o preostalom iznosu od gotovo 55.000 funti odlučivati nadležni sud u hitnom postupku - navode iz Carine.

U saopštenju se podseća da je radi redovnog snabdevanja čitavog regiona u ovim teškim okolnostima "naša zemlja već učinila sve da se omogući lakši i brži tranzit kamiona preko naše teritorije".

Od srede je počela i primena sistema tzv. „zelanih koridora“ u okviru CEFTA regiona.

- Ubrzane procedure na određenim prelazima koji su neprekidno otvoreni za transport robe svakako ne znače da carinici neće sprovoditi kontrole kadgod se pojavi sumnja da su one neophodne, kako bi svi oni koji imaju nameru da profitiraju u okolnostima vanrednog stanja u tome bili sprečeni - saopštavaju iz Uprave carina.

Najnovije vesti