Kamberi: Tražimo ista prava kao što ih imaju Srbi na Kosovu

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi očekuje da se sa posebne sednice kosovske skupštine o pravima Albanaca na jugu Srbije uputi poruka svim relevantnim institucijama na Kosovu o neophodnosti uključivanja teme reciprociteta u dijalog između Beograda i Priština.

- Sva prava koja imaju Srbi na Kosovu treba da imaju i Albanci u Srbiji.

Želimo da se reciprocitet uvrsti kao posebna tačka u razgovoru sa Beogradom - istakao je Kamberi u razgovoru za portal Bujanovačke.

Kako je rekao, sveobuhvatni sporazum koji će rešiti pitanje Kosova "mora da obuhvati i pitanje prava Albanaca na ovom području", jer međudržavni odnosi mogu biti dobri "samo ukoliko sva sporna pitanja budu rešena".

On očekuje da kosovska skupština pomogne u "rešavanju dugogodišnjih problema o kojima je razgovarano i sa međunarodnom zajednicom i zvaničnicima u Beogradu".

U pismu poslatom svim poslaničkim grupama u skupštini Kosova, dodaje Kamberi, zatraženo je i kreiranje posebne budžetske linije kojom bi Kosovo finansiralo razne projekte u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa.

- Pored mene, potpisnici pisma su i narodni poslanik u Skupštini Srbije Fatmir Hasani i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa, dakle institucionalni predstavnici Albanaca.

Zatražili smo i pomoć u rešavanju pitanja priznavanja diploma, kao jedne od nezaobilaznih tema, ali i pitanja Albanaca iz ovog regiona koji žive i rade na Kosovu, a do danas nisu dobili dokumenta - kazao je Kamberi.

Među zahtevima je povećanje kvota za studente koji studiraju na univerzitetima na Kosovu.

- Sve ono što treba da poboljša kvalitet života Albanaca na ovom području - sumirao je Kamberi.

Bez indicija o destabilizaciji

Na pitanje da li ovakva sednica kosovske skupštine u datom trenutku može da destabilizuje situaciju u opštini Bujanovac, Kamberi je odgovorio da nema takvih indicija, istakavši da politički zahtevi Albanaca nisu novi, već ima i onih koji datiraju iz 2001. godine, kao što je integracija u državne institucije. Na sastanku sa predsednikom Koordinacionog tela za jug Srbije Zoranom Stankovićem, koji je u ponedeljak boravio u Bujanovcu, baš u vreme održavanja sednice na Kosovu, Kamberi je razgovarao, kako je rekao, "o uobičajenim temama".

- Bilo je reči o korišćenju sredstava Koordinacionog tela, nezaobilaznim udžbenicima i zajedničkim projektima. Radimo na tome da situacija bude stabilna s ciljem ekonomskog razvoja opštine - rekao je Kamberi.

Najnovije vesti