Kako u Grčku - ovo su trenutno važeći uslovi

Vranje - Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija saopštilo je u utorak da je do 14. maja Vlada Grčke omogućila srpskim državljanima ulazak u Grčku sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata ili potvrdom o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dana ulaska u Grčku, piše Blic.

Kada je reč o najmlađima, deca do pet godina su oslobođena testiranja, odnosno ne moraju da poseduju negativan PCR test.

Takođe, putnici su u obavezi da najmanje 24 sata pre ulaska u Grčku popune PLF obrazac prijave (nalazi se OVDE) i prezentuju ga pri ulasku u Grčku.

U slučaju porodičnog putovanja, potrebno je popuniti jedan PLF formular za celu porodicu.

Sve navedene mere su na snazi do 14. maja, nakon čega Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije očekuje povoljniju epidemiološku situaciju u Grčkoj i mogućnost primene olakšica koje su ranije najavljene.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, u skladu sa Zajedničkom izjavom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i Ministarstva turizma Grčke o saradnji u periodu KOVID-19 i posle KOVID- 19 perioda, koja je potpisana u Beogradu 29. marta, prati se epidemiološka situacija u cilju zaštite stanovništva, ali i omogućavanja što lakšeg prelaska granice i turističke razmene između dve zemlje.

Zvaničan početak letnje sezone u Grčkoj najavljen je za 14. maj, za kada je prilikom martovske posete Beogradu grčki ministar turizma Haris Teoharis, najavio da se može očekivati otvaranje graničnih prelaza sa Severnom Makedonijom, priznavanje antigenskih testova za decu stariju od 10 godina, kao i uvođenje takozvanih "fast line" punktova za prelazak granice vakcinisanih građana.

Ako epidemiološka situacija u Grčkoj bude povoljnija, resorno ministarstvo očekuje da će u pogledu vrste testova i u pogledu starosne granice za decu biti uvedene olakšice nakon 14. maja, budući da turistička putovanja u Grčku najviše planiraju porodice sa malom decom za koju nije omogućena vakcinacija, te bi obaveza njihovog PCR testiranja predstavljala dodatno finansijsko opterećenje.

Najnovije vesti