Kako je poskupljenje struje od 6,5 odsto u stvari 10 odsto

Vranje/Beograd - Osim poskupljenja hrane, u narednom periodu sledi i skok cene struje za koju Elektroprivreda Srbije najavljuje poskupljenje od šest i po odsto.

Resorna ministarka Zorana Mihajlović navela je da je tako nešto neophodno, jer je energetski sistem ranjiv i da će računi prosečnog domaćinstva biti uvećani između 280 i 340 dinara.

Ekonomski stručnjaci kažu da kada se sve sabere na računu - građanima mogu da očekuju veće poskupljenje u odnosu na ono koje se najavljuje, javlja N1.

Elektroprivreda Srbije traži poskupljenje struje od 1. septembra.

"Zahtev Elektroprivrede Srbije kod Regulatorne agencije za energetiku 6,5 posto je povećanje, kada se sve to sračuna, ja očekujem negde do kraja meseca da će se to i objaviti, kada vi pogledate račun prosečnog srpskog domaćinstva za prosečnu potrošnju – sada i račun koji će biti od trenutka kada se poveća cena električne energije, razlika će biti negde između 280 do 340 dinara", rekla je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Profesor ekonomije na fakultetu FEFA Goran Radosavljević kazao je za N1 i da će građani na potrošnju od 500 kilovata plaćati dodatno još 81 dinar za akcize i PDV, kao i 185 dinara za obnovljive izvore energije.

Što znači, kako objašnjava, da struja u proseku poskupljuje za više od 10 odsto.

"Gubitak koji je nastao i koji će tek nastati u EPS-u i koji se meri na gotovo milijardu i po evra, popuniće građani.

Taj gubitak je nastao usled lošeg rukovođenja i kraha EPS-a krajem prošle godine, delom će oni taj gubitak popuniti direktno kroz rast cene električne energije od 6,5 posto, a delom će platiti kroz poreze, odnosno budžet će popuniti tu rupu, a onda će građani nekako morati da napune budžet, da li direktno kroz poreze ili kroz otplatu javnog duga, videćemo u narednom periodu", rekao je Radosavljević.

Kada je reč o budućnosti energetskog sistema, sindikati nisu optimistični.

Njihovi predstavnici kažu da je proizvodnja električne energije ozbiljno ugrožena i da su zalihe uglja na deponijama minimalne.

Navode i da najavljen poskupljenje struje neće značajno doprineti finansijskoj injekciji koju EPS treba da primi kako bi bio stabilan za zimsku sezonu.

Kako bi se EPS stabilizovao, Fiskalni savet poručuje da je neophodno da struja poskupi između 15 i 20 odsto.

Iz Ministarstva energetike za N1 su naveli da će Srbija zbog problema u EPS-u ove zime sigurno uvoziti struju i tvrde da uprkos tome restrikcija neće biti.

Najnovije vesti