Jutro posle velikog snega: Neprohodni i neki putevi na području Vranja

Posle velikog snega koji je u subotu i noćas pao na području Srbije i Vranja, mnogi su putni pravcu u prekidu ili je na njima otežan saobraćaj.

To se posebno odnosi na puteve u brdsko-planinskom području.

Teško je prohodan put od Vranja ka planinskom području Poljanica, gde je u nedelju autobus Kavim Jedinstva u Vlase, najveće od dvadesetak sela na ovom području, stigao sa sat vremena zakašnjenja.

U ovom kraju ni čišćenje i prolazak kamiona ne pomaže mnogo, jer sneg pada jakim intenzitetom.

Vozačima se savetuje da tim putnim pravcem ne idu bez preke potrebe i obavezne zimske opreme.

Dopisnik Telegrafa javio je da je da ima više zavejanih sela na padinama Besne kobile.

Smetovi u Nesvrti dostižu i visinu preko dva metra.

"Ruski put koji vodi od Vranjske Banje do Krive Feje je na pojedinim mestima neprohodan", poručuju meštani koji žive u selima na tom potezu, dodajući da se bez preke potrebe ne kreće put Besne Kobile.

I u samom gradu Vranju palo ke dosta snega, a u nedelju ujutro ima ga još uvek na kolovozima.

Na više lokacija viđen je kamion - grtalica kako prolazi ulicama, čisti i posipa kolovoz.

Iz AMSS je saopšteno da su vozačima na planinama - Tari, Goču, Divčibarama, Zlatiboru i Kopaoniku pored zimskih guma neophodni i lanci, a zbog snega otežan je saobraćaj na teritoriji Ivanjice, Sjenice, Nove Varoši, Novog Pazara, Ivanjice, Užica, Valjeva, Prijepolja, Niša, Vranja, Zaječara, Kruševca, Raške.

Neprohodni su putevi Aljinovići - Sjenica - Novi Pazar, Brzeće - Kopaonik, Novi Pazar - Odvraćenica, Kumanica - Preko Brdo - Duga Poljana.

Na snazi zabrane za šlepere i kamione s prikolicom na teritoriji Osečine, Ljubovije, Prijepolja, Bajine Bašte, Užica, Nove Varoši, Valjeva, Jošaničke Banje, Uba i Krupnja, Kokinog Broda, Raške, Novog Pazara i Ivanjice.

MUP: Više od 25.000 ljudi bez struje

Pripadnici Sektora za vanredne situacije neprekidno su angažovani na otklanjanju posledica nastalih usled vremenskih nepogoda koje je juče zahvatilo teritoriju Republike Srbije, saopšteno je iz MUP-a Srbije. Ukupno 104 vatrogasaca-spasilaca sa 43 vozila iz Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Pančeva, Niša, Sombora, Valjeva, Jagodine, Užica, Subotice, Kraljeva i Smedereva, do 7 časova u nedelju bili su angažovani na 45 intervencija - asistencija ekipama hitne pomoći, pomoći zavejanom stanovništvu na putevima, uklanjanju palih stabala i delova krovova, kao i pružanju pomoći bolesnim licima, posebno na teško dostupnim lokacijama. Pripadnici Odeljenja za vanredne situacije u Novom Pazaru, iz Sjenice i Novog Pazara, tokom večernjih sati, sa radnicima preduzeća AD „Novi Pazar Put“, bili su angažovani pri oslobađanju 10 vozila zavejanih na putnom pravcu Sjenica-Novi Pazar, u mestu Brnjica i tom prilikom nije bilo povređenih osoba. Intervencija je završena u 23.55 časova. Takođe, u Novoj Varoši vatrogasci-spasioci asistirali su Hitnoj medicinskoj službi u prevoženju medicinskog osoblja do mesta Radojević radi ukazivanja prve pomoći bolesnoj osobi. Saobraćaj na putnim pravcima Jošanička Banja - Kopaonik i Rudnica - Kopaonik je ponovo uspostavljen i prohodan za saobraćaj, dok je putni pravac Kopaonik - Brus i dalje neprohodan ali nema zavejanih ni ugroženih lica, a vatrogasci-spasioci neprekidno su angažovani na pružanju pomoći nadležnim putnim preduzećima pri otklanjanju palog drveća, radi što bržeg uspostavljanja saobraćaja i na tom putnom pravcu i smanjenju rizika od posledica snežnog nevremena po naše građane.

"Još jednom apelujemo na građane da ne kreću na put, posebno na putnim pravcima koji su neprohodni", apeluju iz MUP-a.

To su putni pravci I B-29 Aljinovići - Sjenica - Novi Pazar, II A-199 Novi Pazar - Deževa - Šaronje -Odvraćenica, II A-211 Brzeće - Kopaonik (Jaram), II A-197 Kumanica - Preko Brdo - Duga Poljana, II A-198 Odvraćenica - Preko Brdo, II A-197 Preko Brdo - Duga Poljana - Rasno - Karajukića Bunari - Ugao - državna granica sa Crnom Gorom, II A-198 Raška - Kuti – Odvraćenica (Ugao), II A-201 Sjenica - Krajnoviće - Bare - Vrbnica - državna granica sa Crnom Gorom (Kumanica), II A-201 Vrbnica - granica Srbije sa Crnom Gorom (Vrbnica), II A-202 Sjenica - Raždaginja - Buđevo - Karajukića Bunari - Suvi Do - Leskova - Velje Polje – Tutin i II B-356 Srasla Bukva - Srezojevci - Trbušani (Komuna) i II B-357 Rajac (kod vojske) - Beršići.

Na teritoriji Republike Srbije registrovano je 564 trafostanica bez napajanja, usled čega je 25.220 korisnika bez električne energije. Ekipe elektrodistribucije su na terenu i otklanjaju kvarove.

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova neprekidno su na terenu radi pružanja pomoći građanima, pomoći hitnim i drugim službama, kao i otklanjanju posledica izazvane snegom i vetrom", poručuju iz MUP-a.

Najnovije vesti