Jug Radivojević umesto Hubača na čelu drame Narodnog pozorišta

Narodno pozorište u Beogradu saopštilo je u ponedeljak da je, na osnovu Statuta i ovlašćenja upravnika, Dejan Savić doneo odluku da prvi čovek Dramskog sektora naše najveće i jedne od najznačajnijih institucija kulture u narednom periodu bude Jug Radivojević, pozorišni i filmski reditelj koji je pozorišnu karijeru započeo u Vranju.

Dosadašnji direktor Drame Željko Hubač nije želeo da komentariše svoju smenu s mesta direktora Drame.

Upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić rekao je da je sve o smeni Hubača napisano u saopštenju Narodnog pozorišta u Beogradu.

- Namera je da Narodno pozorište, povodom jubilarne sezone, ali i posle nje, izmeni vizuru dramskog repertoara, koji će, kao i do sada, biti okosnica umetničkog prepoznavanja nacionalne kuće.

Osim ovoga, u prvi plan je izbila i potreba za većim angažovanjem dramskih umetnika, kao i drugih umetničkih stvaralaca sa stalnim angažmanom u kući.

Najzad, neophodno je proširiti krug spoljnih saradnika Drame, dajući priliku i nekima koji do sada nisu dobili šansu da se pojave na scenama Pozorišta, a svojim talentom i umećem to zaslužuju - kaže se u saopštenju koje je objavljeno na veb-sajtu pozorišta.

Jug Radivojević rođen je1972. godine u Beogradu.

Detinjstvo i tinejdžerske dane proveo je u Vranju, gde je završio Osnovnu školu Vuk Karadžić, Gimnaziju Bora Stanković i nižu muzičku školu Stevan Mokranjac.

Amatersku karijeru započeo je u Pozorištu Bora Stanković u Vranju, nastavio je u beogradskom "Dadovu", a prvu profesionalnu predstavu „Viktor“ režirao je 1994. godine

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku pozorišna i radio režija, u klasi profesora dr Svetozara Rapajića.

Diplomska predstava bila mu je "Koštana" Bore Stankovića u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, a diplomirao je sa ocenom deset.

U njegovoj porodici svi su se bavili pozorištem; pokojni otac Radoslav bio je glumac, reditelj i dugogodišnji upravnik Pozorišta Bora Stanković u Vranju, a majka Ljiljana i sestra Ana su glumice.

Režirao je preko sto pozorišnih predstava.

Nagrađivan je brojnim nagradama za režijska ostvarenja.

Najnovije vesti