Jug Radivojević režirao operu Koštana, premijera u petak

Opera Petra Konjovića "Koštana", prema istoimenoj dramskoj priči Bore Stankovića, pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović i u režiji Juga Radivojevića, biće premijerno izvedena u petak na sceni Narodnog pozorišta.

Konačno, nakon šezdeset godina Konjovićevo remek-delo postaće ponovo deo repertoara nacionalnog teatra, a u velikom ansamblu naslovnu ulogu u alternaciji igraju Mina Gligorić, Evgenija Jeremić, Sofija Pižurica i Aleksandra Jovanović, dok će Hadži Tomu na sceni oživljavati Nenad Jakovljević, Dragoljub Bajić i Nebojša Babić.

Kako javlja Tanjug, uloga Mitketa poverena je u alternaciji Miodragu D. Jovanoviću i Vuku Zekiću, a Stojan je Dejan Maksimović i Marko Živković.

Mina Gligorić izjavila je da je "Koštana" za nju dete s dušom umetnika koji teži slobodi i sreći.

- Kao dete zaljubila sam se u "Koštanu" Juga Radivojevića u Šabačkom pozorištu i, eto, posle 20 godina dogodilo mi se da sam Koštana na sceni našeg najznačajnijeg teatra baš u režiji Juga.

Zahvalila bih se našim starijim kolegama koji su nam davali nesebičnu podršku - kaže Mina.

Reditelj Jug Radivojević amatersku karijeru započeo je u Pozorištu Bora Stanković u Vranju, nastavio je u beogradskom "Dadovu", a prvu profesionalnu predstavu „Viktor“ režirao je 1994. godine.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku pozorišna i radio režija, u klasi profesora dr Svetozara Rapajića.

Diplomska predstava bila mu je "Koštana" Bore Stankovića u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, a diplomirao je sa ocenom deset.

U operi "Koštana" pod njegovom rediteljskom palicom učestvovaće orkestar, hor, balet i operski studio Narodnog pozorišta.

Scenografi su Miraš Vuksanović i Jasna Saramandić.

Kostimi su delo Katarine Grčić Nikolić, a koreografija Vladimira Logunova.

Asistent dirigenta je Dijana Cvetković, a pomoćnik reditelja Ana Grigorović.

Najnovije vesti