Jović: Moguće održavanje "Joakima" u Vranju

Nenad Jović, direktor Pozorišta Bora Stanković u Vranju, izjavio je u sredu da postoje velike šanse da Vranje bude domaćin narednog pozorišnog festivala "Joakim Vujić", jednog od najznačajnijih u Srbiji.

- U ozbiljnim smo pregovorima sa ljudima iz Ministarstva kulture da se ovde kod nas, imajući u vidu uslove koje imamo, a oni su među najboljima u Srbiji, organizuje festival "Joakim Vujić" - rekao je Jović pred novinarima.

Vranjsko pozorište osvojilo je 2018. godine dve nagrade sa predstavom Kepler 452-B, na "Joakimu" koji je te godine bio održan u Novom Pazaru.

Specijalna nagrada stručnog žirija pripala je predstavi Kepler 452-B u celini, dok je glumica Jelena Filipović dobila nagradu za najboljeg mladog glumca.

Ovaj komad je rađen po tekstu Tijane Grumić, a u režiji Juga Đorđevića.

Festival Joakim Vujić u maju bi bio održan 56. put, a organizuje ga Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije.

JOAKIM

Susrete profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić", smotru pozorišnih predstava u Republici Srbiji južno od Beograda, osnovali su 1965. godine predsednici opština u kojima su postojala profesionalna pozorišta - Zaječar, Kragujevac, Niš, Užice, Šabac, Leskovac, Pirot i Priština. Nešto kasnije im se pridružio i Kruševac, od 1997. godine Vranje i Kraljevo, A od 2009. godine i Lazarevac. Smotra ili festival najboljih predstava profesionalnih pozorišta u Srbiji održava se početkom maja, svake godine u drugom gradu, a organizuje ga tamošnje pozorište. Prvi Susreti profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić, održani su u Zaječaru 1965. Događalo se da na Susrete dođe i poneka predstava ispod profesionalnog nivoa, pa je 2003. godine, umesto Susreta, stvoren "Joakimfest", na kome su se takmičile predstave koje je birao selektor. Ubrzo se stalo na stanovište da treba vratiti stari način organizovanja Susreta porofesionalnih pozorišta, a Joakimfest, koji se od 2003. godine održava u Knjaževsko-srpskom teatru, zadržati kao smotru sa selekcijom.

Wikipedia

Najnovije vesti