Jović: Korona u školama pod kontrolom, zaraženo oko dva odsto učenika

Epidemijska situacija u vranjskim škola je pod kontrolom, a zaraženo je oko 2 odsto učenika, izjavila je u programu lokalne RT VRanje zamenica gradonačelnika Zorica Jović.

Ona je precizirala da se u školama registruje "blagi porast broja učenika koji su zaraženi koronavirusom u poređenju sa periodom od pre dve, tri nedelje", ali da je "situacija pod kontrolom".

"Pre par nedelja kada je Ministarstvo prosvete uputilo učenike sedmog i osmog razreda na kombinovanu nastavu, a sredoškolce na onlajn nastavu, primetan je bio broj pozitivnih učenika i bili smo iznenađeni efektom.

Međutim, nakon te nedelje sredoškolci su vraćeni na kombinovani model nastave, a osnovci su nastavili da svakoga dana idu u školu.

Ako gledamo procentualno, u odnosu na ukupni broj učenika koji pohađaju nastavu trenutno je zaraženo od 1,5 do 2 odsto đaka , što je na nivou republičkog proseka", navela je Jović.

Kada je o zaposlenima reč, dodala je, "ista je situacija".

"Zbog zaražavanja prosvetnih radnika dolazi do poteškoća u pronalasku zamena kada su predmetni nastavnici u pitanju, ali za sada se uspeva u organizaciji i nastava se realizuje bez zastoja", rekla je Jovićeva.

Virus se uglavnom unosi u škole, naglašava naša sagovornica i podseća da bi prosvetni radnici "trebalo da se vakcinišu u većoj meri".

"Do sada je vakcinisano oko 50 odsto prosvetnih radnika, što nije dovoljno.

Apelujem na njih da se što pre vakcinišu kako bi bezbedno mogli da realizuju nastavu.

Postoji interesovanje učenika srednjih škola, pogotovo trećeg i četvrog razreda da prime vakcinu.

Neki od njih su već primili prvu i drugu dozu, i to je u redu, jer žele da žive uobičajenim životom, bez ograničenja", navela je Jović.

Ona je dodala da se u svim školama "maksimalno poštuju epidemiološke mere".

"Od toga se nije odustajalo nijednog trenutka.

Učenici su odgovorni, nose maske, peru ruke, dezinfikuju se učionice.

Prosvetni inspektori redovno obilaze škole i svakodnevno dostavljaju izveštaje Kriznom štabu", rekla je Jović i apelovala na sve učenike "da malo više povedu računa o držanju odstojanja kako bi se sprečilo širenje virusa".

Najnovije vesti