Jović: Imamo ambiciozne planove, budžet pozorišta 37,7 miliona

Ukupna sredstva potrebna za funkcionisanje Pozorišta Bora Stanković u 2019. godini su 37.742.000 dinara, navodi direktor ove javne ustanove Nenad Jović.

- Budžetska sredstva su 31,8 miliona dinara, dok su oko 6 miliona sopstvena sredstva pozorišta.

Kada je reč o rashodima, oko 60 odsto otići će nam na plate sa doprinosima, odnosno 22,4 miliona dinara.

Troškovi prevoza radnika su 577.000 dinara.

Imaćemo u 2019. godini i jubilarne nagrade kod petoro radnika u ukupnom iznosi od 965.000 dinara - kaže Jović, prezentijući program i finansijski plan ove javne ustanove.

Pozorište će, u sklopu tzv. stalnih troškova, imati i rashod za izmirenje računa za struju u iznosu od 526.000 dinara i osiguranje zgrade od 200.000 dinara.

NEČISTA KRV UDARNA PREMIJERA U 2019.

Za festival 39. Borini pozorišni dani planira se ukupno 2 miliona dinara, a za primarnu delatnost pozorišta - produkciju 1,72 miliona dinara.

- U toku godine planiramo pet premijera, tri za večernju i dve za dečju scenu.

Imamo uverenja države da ćemo u 2019. godini otvoriti obnovljenu pozorišnu zgradu i za tu priliku planiramu predstavu "Nečista krv", što nam je produkcijski prioritet u ovoj godini.

Za pripremu predstave planiramo budžet od 3 miliona dinara, a za deo tog iznosa apliciraćemo projektom kod države i Ministarstva kulture za milion dinara, a 500.000 obezbedićemo od sponzora - kaže direktor Jović.

Pozorište će imati rashod i za troškove putovanja ansambla u iznosu od oko 400.000 dinara, ostale dotacije i transferi su 2,3 miliona, a novčane kazne i penali po rešenju sudova 250.000.

DIMITRIJEVIĆ: Spisak lepih želja, šta ako se ne ostvare

Nela Dimitrijević, odbornica DS-a u Skupštini grada Vranja, smatra da Program rada i finansijski plan pozorišta, kao i programi većine javnih ustanova u gradu, predstavljaju "spisak lepih želja".

- Svima bi nam bilo u interesu da se većina stvari iz tog plana ostvari i da se lepe stvari dešavaju.

Međutim, postavlja se pitanje - šta ako se nešto od toga ne ostvari?

U konkretnom slučaju, postavljam pitanje šta sa investicijom od 3 miliona dinara za predstavu "Nečista krv", kojom bi trebalo da bude otvoreno renovirano pozorište ako obnova ne bude gotova do "Borinih pozorišnih dana" 2019.

Obnova se ne čini baš izvesnom, a priprema tako skupe predstave zahtevaće određeno vreme.

Ili, šta ako ne bude sredstava od republike za njenu realizaciju koja se planiraju programom?

Moram da priznam da sam skeptična.

Druga za mene problematična finansijska stavka u planu je "materijali", i ona se više puta javlja u finansijskom planu pozorišta sa različitim iznosima.

Moram da priznam da ne znam o čemu se radi.

Ako postoji budžet za svaku predstavu i ako kancelarijski materijal predstavlja posebnu stavku u ovom izveštaju, o kakvim se materijalima tu radi, jer kada se sakupe cifre to uopšte nije malo.

Raduje me plan zapošljavanja mladih ljudi, glumaca, dramaturga, reditelja koji završavaju fakultete, ali se iskreno nadam da to ne znači zbrinjavanje samo mladih iz SNS-a, jer ovde ima mladih koji su završili fakultete, a nisu članovi vladajuće partije - kaže Dimitrijevićeva.

Gradska većnica za kulturu Zorica Jović navodi da primedbe iz opozicije na Program rada i finansijski plan pozorišta "ne stoje", jer se ovde "radi o programu rada i finansijskom planu, a ne o finansijskom izveštaju ove javne ustanove".

- Ne možemo mi da ništa ne planiramo.

Moramo biti zahvalni državi na kompletnoj podršci u vezi sa obnovom zgrade pozorišta, jer je od države budžetiran iznos za dovršetak obnove.

Mislim da moramo svi zajedno, pozicija i opozicija, uložiti maksimalne napore da pozorište bude završeno.

Direktor sa svojim saradnicima mora da planira sredstva za "Nečistu krv" i druge stavke.

Ne možemo da čekamo i da budemo nespremni za otvaranje, morala su određena sredstva da se isplaniraju od strane menadžmenta kako bismo bili spremni za taj period - kaže Jovićeva.

Direktor Nenad Jović priznaje da je plan za "Nečistu krv" ambiciozan, ali da mu nadu da će sve biti kako treba pružaju "pozitivni signali iz vrha države".

- I od premijerke Brnabić smo dobili podatke na osnovu kojih možemo da se osnovano nadamo da će planovi biti ostvareni, čak i za "Nečistu krv".

Za stavku "materijal", koju pominje odbornica Dimitrijević, jeste veći iznos, ali imamo pet puta veći iznos za produkciju, i to iz sopstvenih sredstava, u odnosu na 2016, pa je i to logično.

Kod zapošljavanja mladih, od 2016. mnogi mladi glumci i umetnici su dobili šansu, tako da nema razlike, niti se bilo šta radi po stranačkom kuću.

Naša je politika da što više angažujemo mlade ljude, bez obzira na njihova opredeljenja - zaključuje direktor pozorišta.

Na poslednjoj sednici gradskog parlamenta većinom glasova odbornika usvojen je Program rada i finansijski plan Javne ustanove Pozorište Bora Stanković za 2019. godinu

PRVA LUTKARSKA PREDSTAVA U ISTORIJI

- Ono što je veoma zanimljivo je da ćemo po prvi put u dugoj istoriji pozorišta u martu ove godine imati premijeru lutkarske predstave "Carevo novo odelo" na dečjoj sceni.

Imali smo već pregovore sa rediteljem iz Makedonije Darkom Kovačevskim, koji je jedan od retkih ljudi na Balkanu koji se bavi režijom lutarskih predstava - kaže direktor pozorišta Jović.

Najnovije vesti