Jović: Gradsko veće za medijski konkurs opredelilo 17 miliona (VIDEO)

Za budžetsko sufinansiranje medijskih projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja lokalna samouprava Vranja opredelila je 17 miliona dinara za 2019. godinu, što je na nivou iz prošle godine, izjavila je gradska većnica za informisanje Zorica Jović.

- Praksa iz prošle godine će se nastaviti, biće raspisana dva konkursa, jedan za sufiansiranje medijskih sadržaja na televizijama i drugi za štampane, internet medije, radio i novinske agencije.

Za televizije je opredeljeno 13 miliona, a 3,5 miliona za ostale medije.

Pola miliona dinara ostaće neraspoređeno i biće u kasnijoj fazi dodeljeno nekom projektu - rekla je Jovićeva na konferenciji za medije posle sednice Gradskog veća Vranja.

Najmanji iznos sredstava koji se može odobriti po projektu je 100.000 dinara, a najveći iznosi (samo na konkursu za televizije) je 7,5 miliona, dok je za ostale medije limit milion dinara.

Nakon sprovođenja internih procedura, najavila je gradska većnica, uskoro bi trebalo da bude raspisan i konkurs, a "očekivanja su da to bude krajem januara ili početkom februara".

Na sednici Veća, kako je naglasila, usvojen je i tekst javnog konkursa za finansiranje projekata iz oblasti kulture za 2019. godinu.

- U obavezi smo da ga raspišemo u roku od mesec dana od danas usvajanja budžeta, što ćemo i ispoštovati.

Konkurs će biti objavljen ovih dana u sredstvima javnog informisanja, a potom i na gradskom sajtu - najavila je Jovićeva, uz napomenu da će konkurs biti otvoren 30 dana.

Moći će da se aplicira za književnu delatnost, muzičko stvaralaštvo, likovnu umetnost, pozorište, izvođenje muzičkih, govornih, artističkih i scenskih kulturnih programa, kulturnu delatnost nacionalnih manjina, zaštita, očuvanje i prezntaciju nematerijalnog kulturnog nasleđa, kulturnu delatnost dece i omladine, kinematografiju, audio i video stvaralaštvo i sl.

- Pravo učešća na konkursu neće imati udruženja koja nisu opravdala sredstva dobijena na konkursu u 2018. godini - naglasila je Jovićeva.

Iz budžeta grada u ovu svrhu planirana su sredstva u visini od 5,5 miliona dinara.

Na sednici Gradskog veća u sredu razmatran je i usvojen Nacrt Odluke o izmeni Odluke o osnivanju Slobodne zone Vranje.

Usvojen je i Nacrt Plana rada Gradskog štaba za vanredne situacije za 2019. godinu.

Doneto je rešenje o imenovanju Radne grupe za pripremu konkursne dokumentacije za apliciranje na Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih start up centara.

Takođe, formiran je Organizacioni odbor za realizaciju manifestacije "Vranjska gradska pesma".

Najnovije vesti