Jović: Brojimo dane do otvaranja nove zgrade pozorišta VIDEO

Direktor Pozorišta Bora Stanković u Vranju Nenad Jović izjavio je u četvrtak da se "broje dani do otvaranje nove pozorišne zgrade u Vranju".

- Ako bih se izrazio umetničkim jezikom, reč je o pravom remek delu, najlepšoj pozorišnoj zgradi u Srbiji, sa najsavremenijom tehnikom, tri scene, od čega jednu veliku sa rotacionom binom.

Svi radovi će, sasvim je sigurno, biti završeni do kraja godine, a možda i ranije - kazao je Jović pred novinarima na konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Srpske napredne stranke u Vranju.

On je dodao da će nova pozorišna zgrada imati i jedan novi deo, novu građevinsku celinu u podrumskom delu koja će se koristiti za kabaretske programe sa malom scenom.

U tom delu biće smešten i pozorišni klub.

Prema rečima Jovića jednom nedeljno pozorišna sala služiće kao bioskop i prikazivati filmove.

- Obezbedili smo i opremu, odnosno filmski projektor preko jednog projekta.

Ipak, nadam se da će ta naša bioskopska delatnost biti kratkoročnog karaktera, jer smo mi ipak pozorište.

Kada je reč o organizaciji drugih sadržaja u našoj sali, pozorište će izlaziti u susret kao što je to bilo i pre nego što je stara zgrada izgorela - kazao je Jović.

Neto površina nove zgrade je oko 3.800 kvadrata i ona je gotovo za trećinu veća od nekadašnje zgrade koja je izgorela u požaru jula 2012. godine.

Republika Srbija je za obnovu teatra izdvojila 170 miliona dinara za poslednju fazu, a ukupan iznos za obnovu pozorišta iznosi više od 350 miliona.

Samo scenska oprema košta milion evra.

FAZE

Nakon što je pozorište izgorelo u požaru u julu 2012. godine, pre četiri godine počela je rekonstrukcija zgrade. Završena je prva faza, nakon koje se desio problem sa "oplatolom", kada su betonski zidovi kontaminirani korišćenjem zagađenog ulja za izlivanje betona. Institut Vinča je taj problem sanirao. U aprilu 2018. počela je druga faza radova, koja obuhvata sve preostale građevinske i zanatske radove, elektro i mašinske instalacije. Treća faza obuhvata opremanje enterijera i instaliranje tehnike.

Najnovije vesti