Jović: Škola redovno od 1. septembra, tri modela funkcionisanja sistema

Predlog Ministarstva prosvete je da od 1. septembra škole počnu da rade punim kapacitetom, odnosno da se učenici vrate u klupe, a časovi će trajati 45 minuta, izjavila je u sredu zamenica gradonačelnika Vranja Zorica Jović, gostujući u programu Radio televizije Vranje (RTV).

Ono što je novina u odnosu na prethodni period, dodala je ona, jeste to što će se "procena epidemiološke situacije obavljati u okvirima lokalne samouprave", a ne kao prošle godine iz ministarstva.

"Svaka lokalna samouprava će na kraju radne nedelje razmatrati ukupan broj pozitivnih učenika i zaposlenih u obrazovnom sistemu i na osnovu toga će se donositi odluke kako će se realizovati nastava naredne nedelje", navodi Jovićeva u čijoj je ingerenciji resor obrazovanja u Gradskom veću Vranja.

Ona je dodala da su u opticaju "tri modela funkcionisanja školskog sistema" koji će zavisiti od ukrštanja podataka o broju vakcinisanih, zaraženih, procentu pozitivnih testova i poštovanju mera.

Lokalne samouprave će biti podeljene na crvene, žute i zelene zone, poput svetla na semaforu.

"Lokalne samouprave će se deliti na zelene, žute i crvene u zavisnosti od broja obolelih na teritoriji grada u odnosu na broj stanovnika, broj učenika i broj zaposlenih u školi.

Na osnovu toga će se određivati procentualno stepen mogućnosti realizacije nastave.

U zelenoj zoni svi učenici će moći prisustvovati nastavi.

Ukoliko dođe do povećanja broja zaraženih, prelazi se na jedan od modela koje Ministarstvo prosvete daje.

Za učenike od prvog do šestog razreda ide se sa jednim modelom, a za one u sedmom i osmom razredu, kao i srednjoškolce drugim modelom.

Treća je crvena zona kada se učenici upućuju na onlajn nastavu", dodala je Jović.

Iako je za školski sistem ovo bio letnji raspust to nije važilo za lokalnu samoupravu, ocenila je Jović.

Kako je kazala mnoge škole u gradu i seoskim sredinama "renovirane su ili je renoviranje u toku".

"Za sve đake prvake koji ove godine prvi put sedaju u školske klupe Grad je obezbedio po 5.000 dinara.

A, po prvi put ove godine obezbeđen je besplatan prevoz za učenike srednjih škola koji pohađaju smerove dualnog obrazovanja", zaključila je Jović u programu RTV.

Najnovije vesti