Jovanović: Rudnik u Bosilegradu kao tempirana ekološka bomba

Vranje - Poslanik u Skupštini Srbije Aleksandar Jovanović Ćuta, rekao je da rudnik Bosil Metal kod Bosilegrada predstavlja "tempiranu ekološku bombu" i poručio je da će ovu temu pokrenuti i u Narodnoj skupštini, ali i izvršiti pritisak na ministarstva za rudarstvo i ekologiju u vezi njega, piše Nova.rs.

On je naveo da svaka pojedinačna lokacija rudnika u Srbiji treba da se preispita i vidi da li je u javnom ili privatnom interesu.

Aleksandar Jovanović Ćuta koji je dan ranije obišao Bosilegrad i sastao se sa predsednikom ove opštine Vladimirom Zaharijevim, izjavio je za Novu da je atmosfera na sastanku bila napeta, a na putu do sale se verbalno sukobio i sa direktorom ovog rudnika Miodragom Vukajlovićem, koji se dovodi u vezu sa napadom na novinare nacionalne televizije Bugarske, kada su pokušali da snime rudnik.

„Zaharijev se drao i urlao u maniru njihove ‘akademije mladih’. Misli da će ako urla da spreči da mu neko postavi pitanje. Prvi put su građani imali prilike da se suoče sa njim, odnosno da njega suoče sa problemima sa kojima žive u tom gradu, a oni su mnogobrojni“, rekao je Jovanović i dodao da „više nema sastanaka iza zatvorenih vrata ni za Zaharijeva, ali ni za Vučića i najviši državni vrh“.

Jovanović navodi da su tokom sastanka građani postavljali razna pitanja o rudniku koji tamo funkcioniše, a koji treba da se, kako navodi naš sagovornik, širi.

"Postaviljali smo mu i razna pitanja na temu otkaza koje deli ljudima, pretnji koje upućuje ljudima koji se na Fejsbuku usude da kažu nešto protiv njega. Ono što je bitno je da se građani oslobađaju straha i da svako ima prava da uđe kod predsednika opštine, i da ga pita. Svako ima prava da mu pokaže papir gde postoje dokazi šta je radio sa državnim parama, šta radi sa našom zemljom i vodom.

Govoreći o samom rudniku Bosil Metal, Jovanović je rekao da je to pilot projekat koji u ovom trenutku ima na dva hektara, kako navodi, jalovinu visine i do 20 metara, a koja u "sebi sadrži, između ostalog, cijanid".

Kako je objasnio, čeka se odobrenje projekta koji je u izradi Rudarsko-geološkog fakulteta da taj rudnik nastavi da radi i ocenio je to kao "ekološku kataklizmu".

"To ne sme da se dozvoli i na sva zvona treba izvršiti pritisak na minsitarstva i ovaj fakultet. Taj koji je smislio da tu Englezima daje dozvole da rade pilot projekat da bi se oni obogatili, a taj prostor ekološki uništili, taj ne voli svoju zemlju i on je neprijatelj države. Zorana Mihajlović, Ana Brnabić i Aleksandar Vučić im daju dozvolu za istražne radnje, a onda kompanije 'napipaju' zlato, olovo, cink, nema ih mnogo, ali dovoljno da se one obogate, 'posisaju' sve i onda nestanu. Nama iza njih ostane pustoš i cijanid", rekao je Ćuta i dodao da treba preispitati svaku pojedinačnu lokaciju rudnika u Srbiji i videti da li je u javnom ili privatnom interesu.

On je istakao i da će kao narodni poslanik temu rudnika u Bosilegradu pokrenuti i u Narodnoj skupštini, ali i da će ponovo obići rudnik jer "tamo niko nije smeo do sada da priđe".

"Svako ko je došao tamo dobio je kamen u glavu, evo sada su debelo stavili prst na čelo jer znaju šta im sleduje i znaju kako je prošla priča oko Rio Tinta", dodao je Jovanović za "Novu".

On je naveo i kako su nakon sastanka obišli i pumpu u centru Bosilegrada, za koju navodi da nije benzinska pumpa već "dve postavljene cisterne", a koja je isto "tempirana bomba u centru grada".

Inače, Ćuta je u sredu Bosilegrad posetio na poziv građana i ekoloških aktivista iz ove opštine, a koji se protive radu rudnika Bosil Metal jer, prema njihovim navodima, radi bez dozvole, zagađuje vodotoke i vazduh.

Bosil Metal: Radimo po najvišim svetskim standardima

Na sajtu kompanija Bosil Metal navodi se da je ovo novi rudnik koji se nalazi u završnom stanju puštanja u rad sa rezervama olova, cinka i bakra koje premašuju 4 miliona tona.

"Naša kompanija je registrovana za proizvodnju olova, cinka i bakra, a nikakve veze nema sa proizvodnjom nikla", navela je ova kompanija za pojedine beogradske medije i dodala da "rade po najvišim svetskim standardima i da poštuju sve propise koji se tiču zaštite životne sredine".

"Proces proizvodnje je podvrgnut najstrožem nadzoru i pridržavanju svih zaštitnih mera u cilju očuvanja životne sredine. Sva proizvedena ruda u jami „Podvirovi“ izvozi se vagonima i istresa u prijemni bunker nakon čega se drobi i melje. Samlevena ruda se nakon toga podvrgava procesu flotacije kako bi se na kraju dobio koncentrat i međuproizvod. Olovni, bakarni i cinkov koncentrat se kamionima otprema dalje, a međuproizvod se odlaže u zato posebno iskopane jame (tzv. Odlagališta) koje su obložene geomembranskom folijom, koja je vodonepropusna i otporna na sve hemijske i spoljne uticaje. Odloženi međuproizvod se vremenom isušuje i pretvara u suvu masu bezopasnu za infiltriranje u tlo ili vodotokove. Prelivanja sadržaja iz brane nije bilo nikada", navela je kompanija reagujuće na jučerašnje tekstove u medijima.

Najnovije vesti