Jeremić: Pred nama teški dani u vezi sa Kosovom i Metohijom

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u subotu da su "pred nama teški dani" u vezi sa Kosovom i Metohijom.

"Ova godina će biti veoma teška kada je reč o Kosovu i Metohiji i vrlo verovatno će se do kraja godine prelomiti da li prihvatanje francusko-nemačkog plana postaje formalni uslov za članstvo Srbije u EU.

Evropski savet to još nije zvanično usvojio, a Savetom do kraja godine predsedava Španija i ovo je trenutak u kojem Srbija mora jasno da deluje prema Španiji i ostalim nepriznavačima iz EU“, rekao je Jeremić gostujući na TV Prva.

On je naveo da francusko-nemački sporazum nije izvetrio, nego je i dalje na stolu, i da bi taj plan trebalo odbaciti "da ni slučajno ne postane deo pristupnog procesa" za članstvo Srbije u EU.

Predsednik Narodne stranke naveo je da bi Srbija trebalo da usvoji državnu politiku, po kojoj neće podržavati vojne intervencije koje nije odobrio Savet bezbednosti UN, niti uvoditi sankcije bilo kojoj državi ako te sankcije nije odobrio Savet bezbednosti.

Bez ličnog sukoba s Aleksićem

Jeremić je kazao da "nema ličnog sukoba" između njega i potpredsednika stranke Miroslava Aleksića, te da mu je ponudio da ostane prvi potpredsednik ako Jeremić bude izabran za predsednika stranke na stranačkoj skupštini zakazanoj za 22. oktobar, bez obzira na Aleksićevu legitimnu kandidaturu za predsednika.

"Ako postoje razmimoilaženja u rukovodstvu, ona su političke prirode. Ja kandidujem politiku po kojoj Srbija ne može da pristane da formalni uslov za članstvo u EU bude prihvatanje ’francusko-nemačkog’ sporazuma za nezavisnost ’Kosova’, nego da u tom slučaju teži da postane deo Evropskog ekonomskog prostora (EEA). Mislim da Aleksić nema bitno drugačije mišljenje po tom pitanju, ali se okružio ljudima za koje se to ne može reći“, rekao je Jeremić televiziji Prva.

Istakao je da je Aleksić dobro obavljao funkciju šefa poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Srbije, dok se on kao predsednik stranke bavio pitanjima strateškog karaktera i da je "svako na svoj način doprinosio da stranka raste".

"Narodna stranka je demokratska organizacija, što će se pokazati i na skupštini 22. oktobra. Svaki član stranke dobiće pravo da glasa i da bude izabran. Statut Narodne stranke kaže da članovi stranke biraju delegate za skupštinu, koji potom biraju rukovodstvo stranke“, rekao je Jeremić.

Upitan o izjavi predsednika Dosta je bilo Saše Radulovića da je u toku treći udar predsednika SSP-a Dragana Đilasa na Narodnu stranku, Jeremić je odgovorio da su se u prošlosti dogodila dva udara koja su propala, i da je "istina da oni nisu bili bez ikakvih dodirnih tačaka sa Đilasom".

Najnovije vesti