Jeremić: Čvrst stav o statusu Kosova preduslov za normalizaciju životnih prilika

Vranje/Beograd - Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić pozvao je vlast da jasno i javno saopšti da Srbija odbija ideju o članstvu Prištine u UN, odnosno o faktičkom priznavanju samoproglašenog Kosova kao nezavisne države, jer će se tek tada otvoriti prostor za realne razgovore o normalizaciji životnih prilika na Kosovu i Metohiji i ostatku regiona.

- Tada će biti moguće pregovarati o životnim pitanjima, poput imovine, saradnje u ekonomiji, zdravstvu i nauci, kao i o očuvanju ugrožene srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji - rekao je Jeremić Televiziji srpske dijaspore, a prenosi NS na svom zvaničnom sajtu.

Predsednik narodne stranke je istakao da vlast, međutim, u poslednjih osam i po godina delu međunarodne zajednice šalje signale da je spremna da postigne „istorijski kompromis“ koji bi podrazumevao stolicu Prištine u UN.

- Ako stalno šalju takvu poruku, zašto bi Albanci pregovarali o bilo čemu ispod onoga što srpska strana nagoveštava da je sprema da učini? Vlast u Beogradu to radi jer zauzvrat traži da međunarodna zajednica toleriše njeno ponašanje u Srbiji - rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da je "jedinstven opozicioni front" protiv vlasti uslov za promene, ali da je formiranje takvog fronta poslednji korak, jer je pre toga neophodno da opozicione stranke uspostave jaku stranačku infrastrukturu i da dopru do građana u celoj Srbiji.

- Za to su neophodni ideologija, program i ljudi. Ko to nema, teško će ubediti građane da skrenu pogled sa onoga što im se servira na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i da razmisle o nečemu drugom.

Ako ne možete da odgovorite na pitanja šta je vaša politika po pitanju Kosova i Metohije, odlaska mladih iz Srbije, zdravstva, obrazovanja i identiteta, onda vas narod neće slušati - rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da Narodna stranka može da kaže da je stranka desnog centra, poput nemačkog CDU.

- Narodna stranka se zalaže za ozbiljan pristup nacionalnim pitanjima i smatra da je srpski narod jedan i nedeljiv gde god živeo. Takođe, zalažemo se za domaće privredno preduzetništvo i vladavinu prava, i strogo se protivimo direktnom ili indirektnom priznanju Kosova i Metohije kao nezavisne države - rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je dijaspora jedna od najvažnijih oblasti u programu Narodne stranke i da bi država trebalo da jednako tretira svakoga ko se oseća Srbinom, gde god na svetu živeo, kao i da bi dijaspora trebalo da ima određen broj garantovanih mandata u Skupštini Srbije.

- Izborno pravo mora biti garantovano svima sa pasošem Srbije, gde god živeli, i svima mora biti omogućeno da glasaju jednako lako kao što to čine oni koji žive u Beogradu, Nišu, Novom Sadu ili bilo kom mestu u Srbiji - rekao je Jeremić.

Jednostavno je organizovati glasanje dijaspore poštom ili elektronskim putem, dodao je, ali vlast "to odbija da učini jer ti ljudi nisu ucenjeni poslom, nisu bombardovani režimskom propagandom i jer su u zemljama u kojima žive videli kako država može da se uredi".

- Oni nisu prirodni glasači vlasti i zato ih vlast onemogućava da glasaju - zaključio je Jeremić.

Najnovije vesti