Jeleni Filipović i Marjanu Iliću godišnje nagrade vranjskog teatra FOTO

Na dan obeležavanja dana Pozorišta Bora Stanković u Vranju dodeljene su lane ustanovljene nagrade članovima ansambla koji su svojim angažmanom i doprinosom ostavili pečat u prošloj pozorišnoj sezoni.

Godišnja nagrada vranjskog teatra za sezonu 2022/2023 dodeljena je glumici Jeleni Filipović Antić.

U obrazloženju odluke piše da je Jelena Filipović, u sezoni 2022/2023, igrala u svih pet premijerno izvedenih predstava - Međa, Avanture Sedrika Ridla, Ko je ukrao Novu godinu, Pinokio i Četiri zida ili tragikomedija o karantinu.

"U svakoj od navedenih predstava dostigla je zavidan umetnički nivo i svaku od uloga gradila sa puno angažmana i uz izuzetno odgovoran odnos prema obavezama.

Pored rada na novim predstavama, pokazala je visok nivo profesionalnosti i odgovornosti i u odnosu prema ostalim radnim obavezama.

I visok nivo poštovanja prema svim kolegama i saradnicima, s kojima je stvarala i igrala u predstavama u protekloj sezoni.

Ove godine dobila je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu pozorišta za decu u Zaječaru, za ulogu Lijanine u predstavi Pinokio.

Godišnja nagrada Pozorišta, kada je reč o tehničkom delu ekipe, dodeljena je Marjanu Iliću, majstoru scene.

„Marjan Ilić je u sezoni 2022/2023 učestvovao u izradi svih scenografija za nove predstave.

Pokazao je visok nivo odgovornosti u procesu izrade dekora.

Pored rada na novim predstavama, pokazao je visok nivo profesionalnosti i odgovornosti i u odnosu prema ostalim radnim obavezama, pokazavši spremnost da se na uštrb svog slobodnog vremena stavi na raspolaganje pri rešavanju iznenadnih problema.

Marjan Ilić je takođe pokazao visok nivo radne etike i izuzetnu kolegijalnost prema svim zaposlenima u pozorištu“, navodi se u obrazloženju.

Dan pozorišta

U subotu 21. oktobra obeležen je Dan Pozorišta Bora Stanković u Vranju. Prvu pozorišnu predstavu Vranjanci su odigrali 30. januara 1896. godine. Bio je to Njegošev Gorski vijenac, u režiji Radoja Domanovića, ondašnjeg profesora Gimnazije u Vranju. Usledio je period koji je obeležila inicijativa omladine i gradske inteligencije koja će između dva svetska rat apripremati i pokazivati brojna pozorišna ostvarenja. Vranjanci su 5. oktobra 1924. godine formirali Pozorište građanske kasine, kada u Vranju počinje organizovan pozorišni život. Okružno narodno pozorište u Vranju osnovano je 27. aprila 1946. godine i uspešno je radilo do 31. augusta 1954. godine. Potom je usledio period uspešnog delovanja amaterskog pozorišta, sa stalnim repertoarom, brojnom publikom i nagradama na republičkim i jugoslovenskim festivalima. Pored brojnih nagrada i priznanja, pozorište je dobilo i Vukovu nagradu i Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...