Jelena Simić i Nikola Milanov izlažu u Vranju: Slikarski dijalog FOTO/VIDEO

Postavka radova pod nazivom Dijalog simbola i portreta i sam naslov izložbe zasnovani su na susretu poetika i umetničkom dijalogu dvoje slikara, rečeno je na otvaranju izložbe Jelene Simić i Nikole Milanova, u petak u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju.

"Iako različita, dva pristupa pronalaze duboku povezanost preplitanjem suptlnih vizuelnih elemenata.

Ovaj odnos je zasnovan na ispitivanju vlastitih misaonih stanja, istraživanju afiniteta, emotivnih aspekata dela, komunikaciji, a manifestuje se kroz jedinstveno umetničko iskustvo i definisanje vizuelnih simbola", rekao je na otvaranju Nikola Milanov.

Iako ukazuje na interesovanja za univerzalne teme, sinergija između dva različita umetnička izraza "otkriva i osnažuje individualne umetničke stavove i koncepte, otvara prostor za inovacije i drugačija tumačenja".

"Zajedničke godine iskustva na studijama osnov su aktuelnih istraživanja i našeg kontinuiranog dijaloga", dodala je Jelena Simić.

Nit koja povezuje dva slikarska izraza "proističe iz prirodne, ljudske potrebe za razumevanjem emocija, pa su simboli na izloženim delima zapravo most između ličnih osećanja i univerzalnih poruka, a portreti način da se te poruke prenesu, budu prepoznate i shvaćene", poručilo je dvoje umetnika.

O umetnicima i njihovim dosadašnjim dometima govorila je upravnica Galerije NU Jovana Nastić.

Jelena Simić rođena je 1995. godine u Blacu.

Završila je srednju Umetničku školu u Nišu 2014. godine.

U želji da nastavi svoje usavršavanje, 2016. godine upisuje Fakultet umetnosti u Nišu u klasi profesora mr Bratislava Bašića.

Master studije na Fakultetu umetnosti u Nišu je upisala 2020. godine i završila ih u roku 2021. godine.

Nakon završenih master studija, 2022. godine odlučuje se da upiše doktorske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je trenutno doktorand druge godine pod mentorstvom dr um. Anice Radošević Babić.

Član je ULUS-a od 2024. godine.

Jelena je učestvovala na 36 kolektivnih izložbi i ima jednu samostalnu.

Nikola Milanov rođen je u Nišu 1995.godine.

Diplomirao na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu, na odseku slikarstvo, u klasi profesorke Katarine Đorđević.

Nikola je učestvovao na mnogim kolektivnim izložbama među njima i izložba Nagrađenih radova studenata Fakulteta umetnosti u Nišu.

Učesnik je međunarodne kolonije Dimitrovgrad 2023.

Najnovije vesti