Jana Dimić, Lazar Đorđević i Anja Kafedžiska pobednici takmičenja Pesniče naroda mog

Jana Dimić, učenica OŠ Vuk Karadžić pobedila je na 52. gradskoj Smotri recitatora Srbije "Pesniče naroda mog" u kategoriji učenika osnovnih škola do četvrtog, a Lazar Đorđević iz OŠ Branislav Nušić u Rataju u kategoriji od 5. do 8. razreda, dok je kod srednjoškolaca bila najbolja Anja Kafedžiska iz Gimnazije Bora Stanković u Vranju.

Tročlani žiri u sastavu Jelena Jovanović Kostić (master profesor srpskog jezika), Ana Mitić Stošić (profesor srpskog jezika) i Marko Petričević (diplomirani glumac) doneli su odluku o pobednicima takmičenja.

U kategoriji učenika osnovnih škola od I do IV razreda Jana Dimić, učenica 4/5 Vukove škole pobedila je sa pesmom "Radoznalo vrapče" (Branislav Crnčević), druga je bila Zonka Milovanović, učenica trećeg razred OŠ Predrag Devedžić u Vranjskoj Banji sa pesmom "Zamislite" (Dušan Radović), a treća Sofija Arsić, učenica trećeg razreda OŠ Radoje Domanović Vranje koja je recitovala "Krokodilsku priču (autora Dejana Aleksića).

U kategoriji učenika osnovnih škola od V do VIII razreda Lazar Đorđević Radić, učenik sedmog razreda OŠ Branislav Nušić u Rataju
pobedio je sa pesmom "Malinini" Miroslava Mike Antića, druga je bila Jefimija Ilić, učenica 8. razreda OŠ Svetozar Marković u Vranju koja je recitovala "Ja ništa od svega toga nemam" Branislava Petrovića, a treća Anja Đendić, učenica 8. rezreda OŠ Radoje Domanović u Vranju
(pesma "Reč što počinje na V", autorke Elizabete Georgiev).

U kategoriji đaka srednjih škola Anja Kafedžiska, učenica 4. razreda Gimnazije Bora Stanković u Vranju pobedila je sa pesmom "Tatjanino pismo Onjeginu" Aleksandra Sergejeviča Puškina; druga je bila Milica Tomić, učenica 4. rezreda Medicinske škole dr Izabel Emsli Haton u Vranju (pesma "Plači voljena zemljo" Dobrice Erića) i treća Leonora Ristić, učenica 1. razreda Gimnazije Bora Stanković (pesma "Mogu ja to sama" autora Sanje D. Mikić)

- Iako je sredinom marta otkazano gradsko takmičenje recitatora, organizatori 52. Smotre recitatora Srbije "Pesniče naroda mog" - Savez amatera Srbije i Centar za kulturu Valjevo - izmenili su način organizacije ovogodišnje Smotre, koji se odnosi na sve nivoe takmičenja.

Odluka organizatora bila je da se ove godine 52. Smotra recitatora Srbije "Pesniče naroda mog" održi u onlajn formatu na svim nivoima takmičenja.

To znači da takmičari ne nastupaju "uživo", već će organizatorima biti dostavljani snimci njihovog nastupa.

Žiri na svim nivoima takmičenja zaseda "uživo", a snimci će im biti emitovani u kontinuitetu za svaku kategoriju posebno, kao što je to slučaj i u normalnim okolnostima.

Poštujući predložen način organizacije takmičenja, JU Narodni univerzitet Vranje održao je 15. aprila 2021. "Gradsku smotru recitatora".

Na smotri je učestvovalo 65 recitatora u sve tri uzrasne grupe.

Nagrađeni učenici učestvovaće na Okružnom takmičenju u Surdulici.

Najnovije vesti