Jadranka i prijatelji Svetom Savi u čast FOTO/VIDEO

Jadranka Jovanović, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, nastupila je sa prijateljima u okviru 30. Svetosavske nedelje u Vranju, priredivši program posvećen u čast Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja.

U sali Pozorišta Bora Stanković nastupili su još i solistkinja Katarina Božić sa grupom "Beli anđeo", guslar Strahinja Mladenović, te glumci Tihomir Arsić i Lepomir Ivković.

Mecosopran Jadranka Jovanović, od nedavno dobitnica Internacionalne nagrade za operetu, demonstrirala je pred vranjskom publikom koliko raskošnim glasom raspolaže, pevajući poznate pesme srpskih kompozitora.

Na programu su bile kompozicije Kornelija Stankovića i Isodora Bajića, te arija Habanera iz "Karmena" Žorža Bizea.

Ipak, publika nije imala priliku da uživa u njenom koncertu, kako je to bilo najavljeno programom Svetosavske nedelje, već su zadovoljstvo da slušaju ovako veliku zvezdu srpske i evropske operske scene Vranjanci, željni ovakvih nastupa, imali u samo tri pesme, uz klavirsku pratnju Nade Matijević.

Tokom programa o Svetom Savi govorio je glumac Tihomir Arsić, glumac i državni sekretar u Ministarstvu kulture, a prikazan je i kraći film o počecima autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Glumac Lepomir Ivković kazivao je stihove najpoznatijih srpskih pesnika, a mladi guslar Strahinja Mladenović pevao o Svetom Savi na ovom tradicionalnom instrumentu.

Katarina Božić i vokalna grupa "Beli anđeo" izvodili su numere "a capella" ili uz minimalnu muzičku pratnju poznatog srpskog instrumentaliste na starim duvačkim instrumentima profesora Ljube Dimitrijevića.

Oni su popunili najveći deo programa, a na repertoaru su imali tradicionalne, komponovane i duhovne pesme poput "Kaleš bre Anđo", "Gora ječi", "Ovo je Srbija" i sl.

Katarina Božić, dirigent, vokalni solista i umetnički rukovodilac vokalnog ansambla "Beli anđeo", pokazala je da Srbija ne treba da brine za svoju budućnost kada su u pitanju solo pevači klasične i tradicionalne muzike.

Svetosavska nedelja nastaviće se u nedelju od 19 časova Svetosavskom duhovnom akademijom na kojoj će, uz prigodan program, besediti episkop vranjski Pahomije.

Najnovije vesti