Izvršni direktor TRUST-a, čovek sa najvećom platom na Kosovu

Izvršni direktor Penzijskog štednog fonda Kosova (TRUST) Adrian Zali, od prvog januara 2019. godine neće biti čovek sa najvećom platom na Kosovu, piše portal KoSSev pozivajući se na tekst u Gazeti Express.

Zali već godinama prima mesečnu platu od oko 5.000 evra.

Parlamentarna komisija za budžet i finansije započela je rad na umanjenju plate Zaliji.

Predsedavajući ove komisije Ljumir Abdidžiku najavio je da će se plate menadžmenta Trust-a na kraju poravnati sa platama Centralne banke Kosova (CBK).

- Kao što sam i ranije upozorio, nakon inicijative Komisije, plate TRUST-ovog menadžmenta su na kraju, nakon 10 godina rasprave, poravnate sa onima u CBK-u.

Drago mi je zbog toga.

Mi smo dosledno smatrali da su plate od 6.000 evra nesrazmerne institucijalnom poretku u zemlji i ekonomskom nivou na Kosovu - napisao je Abdidžiku na svom Fejsbuk profilu.

Portparol TRUST-a Jeton Demi, u intervjuu tokom emisije "Economy", rekao je da će plate u ovoj instituciji biti usklađene.

Demi je rekao da plata izvršnog direktora ovog Fonda neće biti veća od plate guvernera Centralne banke Kosova.

- Od januara 2019. godine doći će do harmonizacije plata.

Na osnovu informacija koje ja posedujem, Zali neće imati veću platu od guvernera CBK-a i imaće pad od 15-20 odsto - rekao je Demi.

Portparol TRUST-a opravdao je visoku platu direktora Zalija kazavši da je "ova institucija specifična i da se ona ne može porediti sa drugim sektorima".

Dodao je da je "pitanje plata istorijsko i razlikuje se u zavisnosti od specifičnosti institucije".

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, u vezi sa izjavama o imovini za 2018, Zali je izjavio da u toku jedne godine dobija 58,963 evra neto ili 4,913.58 evra mesečno.

Najnovije vesti