Izvršenja: Nema zaplene nepokretnosti za komunalni dug do 5.000 evra

Vlada Srbije usvojila je Predlog izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju kojima je onemogućena prodaja nepokretnosti u kojoj dužnik stanuje u slučaju komunalnog duga u iznosu do 5.000 evra, saopšteno je posle sednice Vlade.

Takođe, kako se dodaje, ovim izmenama uvećani su pragovi zarada plata i penzija, odnosno iznosi koji su zaštićeni od mogućnosti izvršenja, javlja Insajder.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, na sednici je usvojen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Javna rasprava o izmenama ovog zakona završena je 28. maja.

Očekivanje da će ove izmene brzo biti usvojene u Skupštini izrazila je ministarka pravde Nela Kuburović pre dvadesetak dana.

- Prema Akcionom planu za položaj Srbije na Duing biznis listi Svetske banke o uslovima poslovanja, predviđeno da zakon bude usvojen u trećem kvartalu ove godine, ali verujem da postoji mogućnost da to bude i ranije - navela je tada ministarka pravde.

Kako je rekla ovaj zakon je bitan "jer od brzine izvršenja zavisi koliko je ostvaren stepen vladavine prava u Srbiji, pozicija Srbije na Duing biznis listi, ali i koliko su zaštićeni poverioci i dužnici".

Važeći Zakon o izvršenju često je bio meta kritika zbog i to najčešće zbog nesrazmere između duga i imovine koja je bila predmet izvršenja.

Evo koje su novine

Kako je obrazloženo, izmenama zakona daje se ovlašćenje javnom izvršitelju da preispita rešenje o izvršenju kojim je za naplatu duga određena prodaja nečijeg stana ili kuće. S druge strane, izmene predviđaju i šire ovlašćenje javnog izvršitelja pa čak i to da može da naredi policiji da reaguje ako bilo ko, pa i okupljeni građani, ometaju izvršenje. Pored mogućeg hapšenja, Nacrtom izmena Zakona uvedene su i novčane kazne za one koji sprečavaju ili ometaju izvršenje. Jedna od najvećih novina koju donosi ovaj zakon su elektronska javna nadmetanja jer je upravo ova oblast otvarala prostor za različite zloupotrebe. Da je ova oblast do sada otvarala prostor za različite nepravilnosti konstatovalo je i samo Ministarstvo pravde koje je u obrazloženju izmena zakona navelo da već godinama postoji praksa da jako uzak krug pravnih i fizičkih lica na javnoj aukciji kupuje nepokretnosti u izvršnim postupcima u celoj zemlji. Novom verzijom zakona u potpunosti je zabranjeno da izvršitelji, njihovi zamenici, službenici i srodnici kupuju nepokretnosti koje su oglašene na prodaju u izvršnom postupku, bez obzira na to da li učestvuju u njemu ili ne. Sadašnjom verzijom je kupovina moguća ako ne učestvuju u konkretnom postupku. Sudeći po Nacrtu izmena zakona promene se uvode i po pitanju disciplinskih postupaka protiv izvršitelja. Umesto ranijih šest, sada je dat rok od 12 meseci za pokretanje postupka od saznanja za disciplinsku povredu. Nakon tog roka, slučaj zastareva. Takođe, postupak može biti pokrenut najduže dve godine od disciplinske povrede.

Najnovije vesti