Izmerite besplatno nivo šećera u četvrtak na šetalištu u Vranju

Akcija besplatnog merenja nivoa šećera u krvi biće organizovana u četvrtak 24. novembra u Vranju, povodom Meseca borbe protiv dijabetesa.

U ulici Kralja Stefana Prvovenčanog, u pešačkoj zoni u vremenu od 9 do 16 časova, biće postavljena Prva dijabetološka ordinacija na točkovima, gde će svi građani, osim merenja nivoa šećera u krvi, moći da obave i konsultacije sa zdravstvenim radnicima o prevenciji, kontroli i lečenju dijabetesa.

"Osim toga, oni građani kojima se ustanovi visok nivo glikemije, a time i rizik od obolevanja od šećerne bolesti, na poklon će dobiti aparat za merenje šećera u krvi, kako bi mogli da nastave i sami kod kuće da prate svoje stanje, preventivno deluju i spreče moguće komplikacije dijabetesa", najavljuju organizatori iz Dijabetološkog saveza Srbije.

Vranje je jedan od petnaest gradova u Srbiji u kojima se sprovodi ovaj projekat, s ciljem skretanje pažnje javnosti na važnost redovne kontrole nivoa glukoze u krvi kao najbolje prevencije u borbi protiv dijabetesa.

Procenjuje se da će do 2030. godine svaka deveta osoba na svetu bolovati od neke vrste ove bolesti.

Projekat se realizuje uz podršku lokalne samouprave i Dijabetološkog saveza Srbije, a pokrenula ga je austrijska kompanija Med Trust koja je i obezbedila specijalizovano vozilo za pokretnu dijabetološku ordinaciju.

Nakon Vranja, pokretna ordinacija nastaviće svoj put kroz druge gradove u Srbiji.

Najnovije vesti