Izmena izbornog pravila: Sada fizička lica stranci mogu donirati po 66.000 dinara

Vranje - Uoči predsedničkih, gradskih izbora u Beogradu i parlamentarnih izbora koji bi trebalo da budu održani 3. aprila Vlada Srbije menja nekoliko važnih izbornih zakona.

Osim onog koji se odnosi na izbor predsednika kao i poslanika, promene će biti uvedene i za finansiranje političkih stranaka, piše Nova.rs.

Postoji nekoliko ključnih promena i odnose se na to ko može da finansira stranku, na koji način i koliki su maksimalni iznosi.

Naime, prema važećem zakonu stranka je u obavezi da javno objavi svaku uplatu koja je veća od prosečne zarade.

U ovom trenutku to znači svaku uplatu veću od 66.000 dinara koliko je iznosila prosečna plata u Srbiji u oktobru ( to je poslednji zvanično objavljen podatak).

Nova.rs piše da ova mogućnost nije ukunuta "uprkos ranijim zloupotrebama".

Podsećanja radi, Agencija za sprečavanje korupcije je 2017. godine pokrenula postupak zbog sumnje na pranje novca protiv SNS-a u vezi sa brojnim pojedinačnim donacija u iznosu od 40.000 dinara.

Ustanovljeno je da su taj novac uplaćivali čak i socijalno ugroženi građani, što je i bio povod za sumnju u zloupotrebe.

Tužilaštvo do danas ovim povodom ništa nije uradilo.

Novim zakonom smanjen je maksimalan iznos koji fizičko lice može da donira političkoj stranci.

Naime, aktuelnim zakonom maksimalan godišnji iznos može da bude 20 prosečnih plata.

Novim predlogom je donacija smanjena na 10 prosečnih zarada.

U ovom trenutku, to znači oko 660.000 dinara.

Za partije više para i iz javnih izvora

Kako je inače dogovoreno na međustranačkom dijalogu bez prisustva stranaca, partije će dobiti u startu veći iznos sredstava iz javnih izvora. Do sada je to bilo 20 odsto, a ubuduće bi trebalo da bude 35 odsto ukupnih sredstava koja će biti isplaćena najkasnije pet dana nakon proglašenja liste. Ostatak će se deliti po starim pravilima, proporcionalno osvojenim mandatima. Osim toga, određeno je i da maksimalan iznos članarine tokom cele godine može da bude ukupno 3.000 dinara.

S druge strane pravna lica su mogla da doniraju ili daju poklon u vrednosti od čak 200 prosečnih plata.

Ubuduće to neće moći da bude više od 30 prosečnih zarada.

Dakle, neka firma je do sada mogla da uplati čak 13,2 miliona dinara.

Ako se usvoji novi predlog to će biti nešto manje od 2 miliona dinara.

Finansiranje SNS-a i 2017. pod lupom

Podsećanja radi, Finansiranje Srpske napredne stranke putem donacije se našlo 2017. godine pod lupom Agencije. Tada je skoro 7.000 ljudi dalo po 40.000 dinara za predsedničku kampanju Aleksandra Vučića, pa je Agencija ponovo tražila od Uprave za sprečavanje pranja novca da proveri ove transakcije. Uprava po tom zahtevu nije postupila jer, kako su tada rekli BIRN-u "u dopisu Agencije nije bilo opisano o kojim nelegalnim aktivnostima se radi, a Uprava nije iz dostavljenog dopisa mogla da izvede taj zaključak”. Gostujući u Insajderu pre dve godine, Aleksandar Vučić je donacije SNS-u pokušao da opiše hipotetičkim primerom.

"Sedimo nas dvoje i bude tu i neki treći čovek. I ja kažem, ‘evo ja hoću da dam 800 evra, ali ne mogu da dam 800 evra, dozvoljeno je manje. Evo ti, izvoli novac, molim te, plati za našu stranku", naveo je tada Vučić.

Najnovije vesti