Izložbe: Treća dimenzija Ivane Dragutinović Sokolovski u Vranju

Izložba pod nazivom "U meni" slikarke Ivane Dragutinović Sokolovski, doktora umetnosti iz Beograda, biće otvorena u četvrtak 22. oktobra u maloj sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju.

Prepoznatljiva po svom ekspresivnom rukopisu na monumentalnim formatima, Ivana Dragutinović Sokolovski se od pre nekoliko godina opredelila za jedan drugi vid slikarskog poimanja forme, napisao je analizirajući autorkin aktuelni opus u pratećem katalogu prof. dr Milivoje Pavlović.

- Haptička ili taktilna dimenzija likovnog dela koju istražuje u svom doktorskom umetničkom projektu naveli su je da proširi svoja polja interesovanja na treću dimenziju.

Projekat "Solo amore" (Ljubavlju samo), je veoma dobro primljen od profesionalne i šire javnosti obezbedio joj je gostovanje podržano od strane Ministartsva culture u Srpskom kulturnom centru u Parizu 2015.

Kao i učešće na Pekinškom bijenalu savremene umetnosti 2017. godine.

Današnji opus autorke račva se na više medija: osim slika i crteža, bavi se intezivno instalacijom, performansom, videom i fotografijom.

Međutim, pored toga što bogatstvo izražajnih disciplina krasi njen likovni senzibilitet, u svim oblastima je dominantan čisto slikarski pristup, a to je rad sa pikturalnom materijom (teksturom), formom i bojom, bilo da je ona u dve ili tri dimenzije.

Radovi upravo govore o potrebi da se materija (boja, pigment, ruž za usne) prstima nanosi ili rastavlja na podlozi, da preko dodira stvori čulni vizuelni užitak i kod posmatrača.

Drugi opet imaju snažan, odlučan potez četkom ili suptilnu transparentnost akvarelske lirike - naveo je profesor Pavlović.

Reč je o još jednoj u nizu izložbi koje se organizuju u okviru projekta "Godišnji proram Galerije Narodnog muzeja u Vranju za 2020. godinu", finansijski podržanog od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Otvaranje izložbe u četvrtak zakazano je za 10 časova.

PROFIL

Ivana Dragutinović Sokolovski rođena 11. maja 1974. godine u Beogradu. Diplomirala je 1999.godine, magistrirala 2003. i doktorirala 2015. na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti. Iza sebe ima devet samostalnih izložbi, a učestvovala je i na više od pedeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bavi se slikom, crtežom, skulpturom, muralom, instalacijom, videom, performansom, organizacijom umetničkih simpozijuma, pedagoškim radom. Učesnica je velikog broja radionica, međunarodnih konferencija, simpozijuma, kolonija,komisija, žirija, umetničkih saveta itd. Dobitnica je značajnih nacionalnih priznanja. Autorkini radovi nalaze se u brojnim privatnim kolekcijama i javnim ustanovama. Živi i radi u Beogradu.

Najnovije vesti