Izložbe: Svet iza ogledala Ane Marinović FOTO/VIDEO

Izložba slika umetnice Ane Marinović iz Beograda, pod nazivom "Linija, Iza ogledala i Žene", otvorena je u petak u Galeriji Narodnog univerziteta (NU) u Vranju.

Reč je o crtežima i digitalnim grafikama iz pomenutog opus, autoportretima i portretima rađenim olovkom na papiru ispred ogledala.

Otvarajući izložbu, direktorka NU Gordana Dimitrijević predstavila je kratku autorkinu biografiju rekavši da Narodni univerzitet nastavlja tradiciju gostovanja kvalitetnih autora.

Autorka je, obraćajući se na otvaranju, rekla da u Vranju izlaže radove rađene olovkom na papiru "u jednom potezu i dahu".

- Radovi su obrađeni kompjuterski i obojeni kao digitalne grafike.

Crteži su izraz mog unutrašnjeg stanja u trenutku nastajanja - kazala je Ana Marinović.

Portret Ane Marinović, kako se kaže u katalogu koji prati izložbu, "nije formalna kopija lika, već je on odnos viđenog i doživljenog".

- Taj odnos iskazan je specifičnom strukturom likovnog sadržaja, čija pravila i zakonitosti nikada nisu u potpunosti vlasništvo slikarske svesti.

Boja dominira kao ritmička (psihološka) dominanta.

Ona ukazuje na emotivnu napetost - dodaje se.

Crteže Ane Marinović ljubitelji likovne umetnosti u Vranju moći da pogledaju do 6. decembra.

PROFIL

Ana Marinović rođena Beograđanka. U rodnom gradu diplomirala je na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti. Završila je IT Academy u Zemunu, smer Design & multimedia. Učestvovala je na mnogobrojnim kolektivnim i osam samostalnih izložbi crteža i grafika, kao i više konkursa. Član je Udruženja ULUPUDS. Dobitnik je nagrade iz Fonda Beta i Rista Vukanović za najbolje ostvarenje iz oblasti grafike, za diplomsku izložbu školske 2007/2008 godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Najnovije vesti