IZLOŽBE Struktura memorije Bojana Novakovića u Galeriji NM

Izložba ''Struktura memorije'' Bojana Novakovića, doktora likovnih umetnosti iz Šapca, biće otvorena u petak 27. avgusta u 19 sati u maloj sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju.

Kako je sam autor napisao u najavi izložbe, prethodnih godina likovno istraživanje mu je bilo bazirano "na prevođenju forme mnemotehničkog sistema zapisivanja u formu likovnog dela".

"Vizuelno polazište mi je bila forma raboša koji nosi mnemotehnički zapis u vidu rezova u drvetu, a prevođenje sam radio na osnovu prepoznatih estetskih kvaliteta i bliskosti individualnog sistema označavanja i beleženja sa individualnim sistemom znakova u apstraktnom likovnom delu.

Ovo interesovanje i dalje je vrlo aktuelno u mom radu i poseban akcenat na ovoj izložbi u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju stavljam na seriju radova Struktura memorije“, navodi autor.

Dodake da su mu ovi radovi "mali korak dalje u istraživanju i oni osim dominantnog motiva reza sadrže u svom obliku i blagu asocijaciju na piktograme".

"Ovde se prvenstveno radi o istraživanju jednostavnih dvodimenzionalnih oblika, sadejstva punog i praznog prostora (površine i isečenog) i promišljanja repeticije i ritmičnosti kompozicionih elemenata.

"U osnovi ovih radova je kvadratni format načinjen od šest blago reljefnih segmenata koji su postavljeni u tri vertikalna reda po dva.

Segmenti se u svakom redu odnose jedan prema drugom po visini u razmeri zlatnog preseka.

Dominiraju crvena, crna i bela boja.

Kao i u dosadašnjim radovima stvarni zapisani sadržaj ne postoji, oni su samo forme koje ističu likovne i estetske vrednosti individualnog sistema beleženja podataka, odnosno zapisivanja.

Kao i svi radovi koji prate ovo istraživanje i ovi su negovanje lične estetike zasnovane na usko izabranim vizuelnim senzacijama.

Radovi su dati u formi apstraktnog likovnog dela, ali zbog civilizacijskih konvencija isto tako posmatrač lako može prepoznati strukturu zapisa.

Zbog toga su i dobili naziv Struktura memorije", navodi se u najavi izložbe.

Izložba je podržana na izlagačkom konkursu Galerije Narodnog muzeja Vranje i finansijski podržana od Ministarstva kulture i informisanja RS na konkursu za 2021. godinu.

Izložba će za ljubitelje umetnosti biti otvorena do 15. septembra 2021. godine.

POŠTOVANJE MERA

Galerija Narodnog muzeja u Vranju otvorena je za posetioce svakog radnog dana od 10 do 17 sati i vikendom od 10 do 14 časova. Obavezno je poštovanje epidemioloških mera propisanih od Vlade RS, poručuju iz galerije.

Najnovije vesti