Izložbe: Slovo po slovo u Galeriji Narodnog muzeja

U sklopu izložbe Slovo po slovo, koja je otvorena u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju, predstavljeni su radovi tipografskih fontova i modernih ćiriličnih inicijala studenata Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu.

Izložba je nastala pod mentorstvom Biljane Stanković, doktora umetnosti iz Vranja, koja predaje na niškom fakultetu i njene asistentkinje Marte Pejčić, i prezentira rezultate rada studenata treće i četvrte godine, kao i master studija na predmetu Pismo.

"Izloženi radovi odslikavaju bogatstvo kreativnosti, tehničke veštine i istraživačkog duha mladih dizajnera, koji su kroz dva semestra razvijali i unapređivali svoja tipografska rešenja.

Radovi obuhvataju širok spektar stilova, od klasičnih serifnih i sans-serifnih fontova do eksperimentalnih i inovativnih dizajna.

Svaki font je rezultat detaljnog istraživanja, analize istorijskih uzora i savremenih tendencija, kao i kreativnog procesa koji je uključivao brojne iteracije i testiranja.

Ovi radovi pokazuju kako tipografija može da prenosi emocije, funkcionalnost i estetsku vrednost, istovremeno povezujući tradiciju sa savremenim izražajem.

Radovi studenata treće godine fokusirani su na moderne interpretacije ćiriličnih inicijala.

Ćirilični inicijali, predstavljaju izazov i inspiraciju za mlade dizajnere", rekla je profesorka Stanković.

"Tokom dva semestra, studenti su istraživali različite stilove i tehnike, razvijajući inicijale koji kombinuju funkcionalnost sa visokom estetikom.

Ovi radovi pokazuju kako tradicionalni elementi mogu biti reinterpretirani i prilagođeni savremenom kontekstu, stvarajući dela koja su i vizuelno privlačna i bogata značenjem.

Proces stvaranja tipografskih fontova i ćiriličnih inicijala zahteva posvećenost, strpljenje i detaljno istraživanje.

Kroz rad na predmetu Pismo, studenti su prošli kroz različite faze – od skiciranja ideja i digitalne obrade, do testiranja i finalizacije.

Ovaj proces uključivao je i kritičke diskusije, što je omogućilo studentima da unaprede svoje radove i razviju kritički pristup svom stvaralaštvu.

Učesnici izložbe

Andrijana Jovanović, Danica Ćirić, Ilija Samac, Irena Tasić, Jana Novaković, Ksenija Stanković, Marko Ćukavac, Nađa Stanisavljević, Nevena Ristić, Ana Mitrović, Anja Janković, Anja Naumović, Danica Stojanović, Marija Tatić, Mateja Milošević, Mihailo Ećim, Petar Pejić, Sara Bogdanović, Vera Nikolić, Dušan Đorđević, Ilija Dinčić, Isidora Očaj, Lea Tomić, Luka Mitrović, Mina Janković, Saša Branković, Tamara Jocić, Đorđe Marković.

Studentska izložba tipografskih fontova i modernih ćiriličnih inicijala svedoči o posvećenosti, kreativnosti i tehničkoj veštini mladih dizajnera.

Svaki rad predstavlja spoj teorijskog znanja i praktičnog iskustva, pokazujući kako se tipografija može koristiti za izražavanje identiteta, emocija i kulture", dodala je Stanković.

Najnovije vesti