Izložbe: Re-organizacija ili likovnost kao jedina bitna stvar (FOTO, VIDEO)

Željka Momirov, Ljubomir Vučinić i Đorđe Arnaut umetnici su koji skupa povremeno rade od 2010. godine, tragajući za zajedničkim umetničkim izrazom.

Rezultat njihovog rada je projekat imenovan kao i izložba "RE: organizacija", koja je u petak uveče otvorena u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

Projekat RE: organizacija je kolaborativno-koncepcijska likovna aktivnost troje umetnika orijentisanih ka aspektu art instalacije.

Istoričarka umetnosti i kustos vranjske Galerije Mirjana Jovanović kazala je na otvaranju da je projekat rađen sa idejom da umetnici razne prostore, u kojima će zajednički izlagati, prilagode svojim radovima, tj. da i sam prostor bude iskorišćen kao deo izložbe.

Slikar Đorđe Arnaut, jedan od autora, rekao je da se on i njegove kolege s vremena na vreme sakupe i naprave zajednički projekat, kako bi "videli gde se nalaze u aktuelnom trenutku savremene umetnosti".

- Ovi radovi jedan su od rezultata tog projekta.

Veći deo radova koji su prikazani u Vranju imaju premijeru pred publikom, tako da praktično po svom senzibilitetu i osećaju pripadaju Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

Okrenuti smo u ovom projektu digitalnoj tehnici; Željka i ja smo vajari, dok je Ljubomir grafičar, ali smo eksperimentisali.

Ja se bavim nekom vrstom digitalnog kolaža, postavljam sebe u razne situacije, kao neku vrstu posmatrača - rekao je Arnaut.

On je dodao da se, na svu sreću, u savremenom svetu gotovo sve radi u umetnosti.

- Slika, skuptura, grafika, pa i digitalna umetnost, sve je tu, tako da je u suštini likovnost postala jedina bitna stvar - kazao je Arnaut.

U radovima troje autora reč je o umetničkim aktivnostima na reorganizaciji namenskih galerijskih prostora, organizovanih po konvenciji zid-slika.

Glavni cilj projekta je umetničko-istraživački rad zasnovan na specifičnim iskustvima umetnika na različitim lokacijama, a u formalnom smislu orijentisan je na sagledavanje korelacije objekat-prostor.

Beograđanin Ðorđe Arnaut diplomirao je na Odseku skulptura u prostoru i arhitekturi beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti, na katedri vajarstva. Predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju u Republici Srpskoj.

Novosađanka Željka Momirov diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti 1987. godine u Beogradu, katedra vajarstva, smer skulptura u prostoru i arhitekturi. Umetnički je rukovodilac Blok galerije iz Novog Beograda gde živi i stvara.

Ljubomir Vučinić rodio se i završio Akademiji umetnosti u Novom Sadu, osnovne i magistarske studije grafike. Od 2005. godine bavi se pedagoškim radom na istoj instituciji u zvanju vanrednog profesora za oblast crtež. Umetnički radovi ovog autora nalaze se u značajnim zbirkama i kolekcijama od javnog značaja u zemlji i inostranstvu.

Najnovije vesti