Izložbe: Porodice i znamenite ličnosti cincarskog porekla od četvrtka u Galeriji NU

Izložba "Vranjske porodice i znamenite ličnosti cincarskog porekla" biće otvorena na Preobraženje, u četvrtak 19. avgusta u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju.

Izložbu će otvoriti Miroslav Cera Mihailović, a o postavci će govoriti Radmila Maričić, autorka izložbe i Lila Kona u ime Centra za jezik i kulturu Cincara Balkana "Moskopolje" u Beogradu.

Cincari i Armani kako samo sebe nazivaju, stari su, autohtoni narod Balkana.

Prapostojbina im je na tromeđi današnje Grčke, Makedonije i Albanije.

Poreklo vode od starosedelačkih populacija - Ilira, Tračana, Grka.

Prodorom Pete rimske legije na te prostore, veći deo populacije, posebno oni koji su živeli uz glavnu arteriju - Via Egnacija, bio je romanizovan.

Cincari ili Armani govore neolatinskim jezikom i pravoslavne su vere.

PREOBRAŽENJE

Posle oslobođenja od Turaka 1878. godine, trgovačko i zanatlijsko stanovništvo naselja Preobraženje nadomak Vranja počinje da migrira u novoosnovane varošice koje još nisu bile razvijene - u Vladičin Han, Surdulicu, Predejane, Vranje. Prve cincarske porodice u Vladičin Han su se doselile oko 1880. godine. Naseljavanje Vladičinog Hana stanovnicima Preobraženja cincarskog porekla trajalo je do 1925. godine. To su porodice Jovanovići, Tasići, Ljubići, Nedeljkovići, Marčići, Kostići i Mitići.

Realizaciju izložbe, koja će biti otvorena u četvrtak u 19 časova u Galeriji NU, pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba će, prema najavama, biti otvorena do 3. septembra.

Najnovije vesti