IZLOŽBE Ples života Vanje Ignjac u Galeriji Narodnog muzeja

U Galeriji Narodnog muzeja, u sredu, 7. avgusta, biće otvorena izložba "Ples života", autorke Vanje Ignjac, master grafičarke iz Novog Sada.

Izložba je saćinjena od dva nastala ciklusa Devla Devla (Bože Bože) i Ornamenti života Roma.

Spajanjem dva ciklusa ima jasan cilj da prikaže, egzistenciju, tradiciju i kulturu Roma na tlu Evrope koristeći floralne ornamente, ljudske figure i simboliku.

Ciklus Devla Devla indirektno upućuje na naklonost umetnice ka religiji i važnosti religije u njenom svakodnevnom životu.

- Sa ovim linorezima umetnica približava svoju viziju romskog naroda pokušavajući da ukaže da je život Roma vezan za lepotu, radost, muziku, strast i ljubav - kaže se u najavi ove izložbe.

Umetničko istraživanje ovog rada određeno je nesvakidašnjem viđenjem života romskog naroda, kroz bogatu ornamentiku, figuraciju i simboliku, za razliku od dokumentarnog prikaza, koji je najčešći način predstavljanja ove kulturne zajednice u svim oblastima umetnosti.

- Nalazeći inspiraciju u romskoj kulturi i tradiciji, nastojala sam da pronađem najbolji način da prikažem i da ukažem na to da je život Roma vezan za lepotu, radost, pesmu, strast i ljubav.

Bogatstvo ornamentike prikazano floralnim motivima, čine vizuelno-dinamičan nosilac priče koju želim da ispričam.

Figuracija je predstavljena kroz siluete.

Siluete figura, na samom radu, ukazuju na klasičnu ljudsku figur,jer Rom u prevodu znači čovek, čime želim da iskažem ljudsku dimenziju ovog naroda koju dopunjavam motivima i ornamentima, koji proizilaze iz tradicionalnog načina života Roma.

Siluete na radovima održavaju balans između statične i dinamične unutrašnjosti rada.

Figurama želim da udahnem život jer je filozofija Roma "živi danas jer juče je prošlo, a sutra je neizvesno" - navela je autorka.

Početak izložbe zakazan je za 20 sati.

PROFIL

Vanja Ignjac završila je srednju umetničku školu za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu 2011. godine. Diplomirala je 2017. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na katedri za grafiku u klasi profesora Radovana Jandrića. Iste godine upisala je master studije modul: grafika, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu pod mentorstvom redovnog profesora Radovana Jandrića. Svoje radove izlagala je na pet samostalnih i više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Izložba ,,Ples života“ sačinjena je od dva nastala ciklusa Devla Devla (Bože Bože) i Ornamenti života Roma. Spajanjem dva ciklusa, umetnica je imala jasan cilj da prikaže, egzistenciju, tradiciju i kulturu Roma na tlu Evrope koristeći floralne ornamente, ljudske figure i simboliku.

Najnovije vesti