Izložbe: Naša istorija, naša sećanja u Galeriji Narodnog muzeja

Izložba "Naša istorija, naša sećanja - sećanje na oslobođenje srpskih gradova od strane istočne armije, porodična sećanja na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila" biće otvorena u četvrtak 13. decembra u maloj sali Galerije Narodnog muzeja.

Postavka sadrži lična sećanja i svedočenja koja se čuvaju u porodicama, ali i elemente koji se odnose na oslobođenje gradova u Srbiji, među kojima je i Vranje.

- Vraća nas u te istorijske dane i donosi svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francukog instituta u Srbiji i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije.

Svedočanstva su prikupljana od marta do juna 1918. i biće predstavljena na društvenim mrežama Francuskog instituta.

Mnoga od njih uvrštena su u ovu izložbu - navode iz Francuskog instituta.

Izložbu u Vranju otvoriće Njegova ekselencija ambasador Francuske u Srbiji Federik Monodolini i Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja.

Na izložbi će govoriti Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja Vranje i Jasmina Janjić, profesorka istorije u vranjskoj Gimnaziji.

U vreme boravka ove postavke u Vranju, biće priređen karavan francuskog filma sa temom Velikog rata.

Do sada su priliku da pogledaju ovu izložbu imali građani Pirota, Prokuplja, Leskovca, Niša, Knjaževca, Beograda i Zaječara.

Izložbu organizuju Francuski institut u Beogradu, Grad Vranje i Galerija Narodnog muzeja.

Otvaranje je zakazano za 18 časova.

STOGODIŠNJICA SOLIDARNOSTI SRBA I FRANCUZA

Francuska ambasada i Francuski institut u Srbiji zalažu se da se u drugom semestru 2018. godine širom Srbije obeleži stogodišnjica bratstva po oružju i solidarnosti srpskih i francuskih vojnika i civila.

- Danas je neophodno da se sećamo ovog perioda, u kome su udareni temelji moderne istorije naše dve zemlje, pre svega da bi se odala pošta svima onima koji su se borili za našu slobodu, ali da bismo mladim generacijama preneli ovo sećanje i omogućili stavaranje, zajednički, jedne budućnosti oslobođene svih konflikata, zasnovane na uzajamnom poverenju u okviru naše evropske zajednice - navode iz Francuskog instituta.

Vođen tom idejom Francuski institut pripremio je ovu putujuću izložbu.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...