Izložbe: Kraljevi i kraljice Andrije Drežnjaka u Galeriji Narodnog muzeja

Samostalna izložba portreta autora Andrije Drežnjaka, slikara romantičara, biće otvorena u petak 7. avgusta u maloj sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju.

Pred ljubiteljima slikarstva naći će se dvanaest portreta u uljanoj tehnici na lesonitu, a svako delo prate tekstovi sa istorijskim podacima iz života oslikanih vladarskih parova.

Predstavljeni su Mrnjavčevići, Hrebeljanovići, Nemanjići, Kotromanići i dr.

- Andrija Drežnjak nas portretima kraljeva i kraljica uvodi u začarani krug srednjeg veka i podseća na uglavnom zaboravljene velmože iz naše istorije.

Portreti su izražajni, čini nam se da su baš tako izgledali.

Sve je rađeno pedantno, studiozno, tehnički doterano.

Pažnju privlači i odevanje kraljeva i kraljica, tako da nas je umetnik detaljima ubedio da se na srpskim dvorovima nosila odeća, krune, oružje, nakit, ukrasi i drugo, baš tako kako je prikazano.

Portreti kraljeva i kraljica srpskih iz srednjeg veka, koje oslikava Andrija Drežnjak, su nešto što se retko koji slikar usudio da radi, pogotovo što su prvi put predstavljene i kraljice.

Ovi radovi su značajni i po tome da nas podsete na istoriju koju često zaboravljamo.

Značajni su i za neke udžbenike, ilustracije, stripove u krajnjoj liniji i za kompjuterske animacije - napisao je u katalogu koji prati ovu izložbu slikar Mića Veselinović Tarski.

PROFIL

Andrija Drežnjak rođen je u Kruševcu 1985. godine. Poreklom je Hercegovac. Živeo je u Trsteniku pre nego što se preselio u Niš zbog studija na Pravnom Fakultetu. Počeo je aktivnije da se bavi slikanjem pre oko tri godine. Trenutno živi u Vranju.

Otvaranju izložbe, prema uredbi Vlade Srbije o radu institucija kulture u zatvorenom prostoru, moći će da prisustvuje najviše do 10 osoba, uz poštovanje mera zaštite.

Izložba će biti otvorena u petak 7. avgusta u 19 časova.

RADNO VREME GALERIJE

Tokom trajanja ove izložbe do 25. avgusta posetioci će moći, poštujući mere zaštite (sa zaštitinim maskama) slobodno da pogledaju izložbu u terminima kada je galerija otvorena. Zbog postojeće epidemiološke situacije uvedena su dežurstva zaposlenih. Galerija je ponedeljkom zatvorena za posetioce; od utorka do petka prepodne radi u terminu od 8 do 11 časova, a popodne od 17 do 20. Radno vreme tokom vikenda (subota i nedelja) je od 10 do 14 sati.

Najnovije vesti