Izložbe: Inovativna svetlost Joce Engleza FOTO/VIDEO

Podstaknut jednim novim vidom umetnosti, koji se zove stimpank (steampunk), počeo sam pre nekoliko godina da radim neobične lampe, sve su nastale praktično od otpadnih materijala kojima sam ja dao neki novi smisao, rekao je Dragan Jovanović zv. Joca Englez, antikvar iz Vranja, na otvaranju vlastite izložbe pod nazivom Instalacije.

Jovanović je, na svoj rođendan 21. jul, u galeriji Antikvarnice Mamuze u centru Vranja, simbolično izložio 21 lampu i sve predstavljaju svojevrsne ručne radove.

Vičan je restauraciji, ali i mehanici i elektronici, pa mu je, kako je rekao, rad na izradi ovih neobičnih lampi pričinjavao veliko zadovoljstvo.

"Prva lampa koju sam napravio nastala je pre više godina.

Materijale sam skupljao na otpadima, buvljacima, uvek bih imao sliku u glavi šta bih od kog kupljenog predmeta mogao da napravim.

Ideja mi je bila da recikliram predmete koji bi ljudi da bace i da praktično od otpada napravim predmete koji mogu dalje da se koriste", rekao je Jovanović na otvaranju izložbe.

Osim lampi, Jovanović se bavi i restauracijom drugih predmeta na sličan način.

Kaže da za buduće vreme u glavi već ima osmišljen sličan koncept, gde će predmeti obrade biti stari satovi, koji su mu takođe slabost, a kojima bi da na osoben način nameni neku novu ulogu.

Lampama, koje je za ovu izložbu napravio, namenio je vrlo originalna imena poput Dragan tuj li je, Miraždžika, Bakar kuuupujeeeeem, Vodovodžija, Gumi defekt, Željka, Bušiiii hahaha, bušiiii hahaha, Ipak se okreće itd.

Draganu je u izradi lampi pomagao sin Filip Jovanović, koji ja zapravo došao na ideju za organizovanje jedne ovakve izložbe.

"Sa lokalnim sajdžijom, mojim prijateljem, jednu lampu, nastalu od singer mašine, počeli smo da sređujemo, a kasnije je uz pomoć mog oca ona dobila konačan izgled.

Tako je sve krenulo i potom je Dragan redom mrtve predmete vraćao u život", rekao je Filip.

Dragan Jovanović je ovom izložbom obeležio svoj 62. rođendan, jer ju je organizovao upravo na dan svog rođenja.

Izložba će moći da se pogleda i u narednom periodu.

Antikvarnica Mamuze u Vranju, organizator izložbe, postoji već duži niz godina u Vranju, u Ulici Oca Justina Popovića br. 2.

Bavi se otkupom i prodajom antikviteta, umetničkih slika i restauracijom starih predmeta.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...