IZLOŽBE Dve crtice Tamare Zečević ili potreba za pisanjem i vajanjem FOTO/VIDEO

"Jedno lice i crtice" samostalni je umetnički projekat konceptualnog nakita vajarke Tamare Zečević, koji je ljubiteljima umetnosti prezentovan druge večeri manifestacije "Muzeji za 10", u četvrtak uveče u maloj sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju.

Autorka je na otvaranju kazala da je, iako u svetu postoji od šezdesetih godina prošlog veka, ova umetnička forma nedovoljno poznata u Srbiji.

- Ono po čemu se ovaj nakit izdvaja je to što on objedinjuje umetnički koncept u vidu pisane reči i sam rad.

Ta korelacija gotovo uvek prevagne u korist koncepta, tako da on diktira sve važne elemente samog rada, čak do te mere da može obesmisliti osnovne i najčešće percipirane elemente nakita u tradicionalnom smislu - rekla je Zečević.

Izložba se sastoji od trinaest "crtica" od kojih je svaka zapisana u do hiljadu reči i izvedena u po četiri dela primenjene umetnosti - konceptualnog nakita (ukupno 45 radova).

Pomoću svojih mobilnih telefona, učitavanjem QR koda publika može da preuzme i čita e-knjigu umetničkog projekta o konceptualnom nakitu.

Zečevićeva je kazala da je sam konceptualni nakit takav da "sebi zadaje neke više ciljeve".

Direktor Narodnog muzeja Saša Stamenković kazao je na otvaranju da mu je drago da se manifestacija "Muzeji za 10" nastvlja upravo ovakvim tipom izložbe koji odavno ili barem neko vreme nije viđen u muzejskoj galeriji.

Mirjana Jovanović, viši kustos Galerije Narodnog muzeja, podsetila je da je Tamara Zečević ranije učestvovala na bijenalima vranjskih umetnika

Vranjanci će i narednih dana imati priliku da se druže sa ovom umetnicom.

Tamara će, najpre, u petak 14. maja od 10 časova na mestu gde je večeras otvorena njena izložba održati radionicu za decu o temi "Čemu nakit služi? Nove ideje!"

Radionica je namenjena deci uzrasta od 10 do 15 godina (deset polaznika) u trajanju od 90 minuta.

Kroz odgovore na pitanja šta je nakit i čemu nakit služi polaznici će naučiti da predstave i zaokruže svoju ideju, definišu ulogu materijala i pristupa u izvođenju svojih prvih konceptualnih radova nakita.

Nakon završetka radionice polaznicima će biti uručene diplome.

U subotu 15. maja od 13 sati u okviru manifestacije "Muzeji za 10" u Vranju biće održan program "Umetnik pred vama" na platou ispred zgrade Narodnog muzeja u Vranju.

Tu će Tamara Zečević demonstrirati upotrebu tradicionalnih tehnika obrade metala u izradi jednog komada umetničkog nakita pred publikom.

Nakon završetka izrade autorsko delo zajedno sa sertifikatom umetnica će pokloniti za zbirku Narodnog muzeja u Vranju.

PROFIL

Tamara Zečević rođena je u Beogradu 1981. godine. Dizajnom i izradom nakita bavi se od 2010. godine. Dizajnira i pravi ručno rađeni umetnički i konceptualni nakit izrađen u jednom primerku tradicionalnim zlatarskim i drugim tehnikama, od srebra, mesinga, bakra i alternativnih materijala. Kao član ULUPUDS-a u statusu je samostalnog umetnika, vajara od 2018. godine. Član je udruženja umetnika konceptualnog nakita "Not only decoration" iz Austrije i Precious Collective, Velike Britanije. Od 2011. godine održala je sedam samostalnih izložbi i učestvovala na preko četrdeset grupnih žiriranih izložbi u više gradova Srbije ali i u Švajcarskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Finskoj, Francuskoj, Holandiji i Mađarskoj…Bila je učesnik više internacionalnih umetničkih projekata. Drži radionice i predavanja iz oblasti konceptualnog i savremenog umetničkog nakita, dizajna i tehnika izrade nakita.

MUZEJI ZA 10

Osim programa u kojima će učestvovati Tamara Zečević u sklopu manifestacije "Muzeji za 10" u subotu 16. maja od 20 sati u dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića biće održano "Veče starih vranjskih pesama". Ulaz za sve događaje je besplatan. Ove godine 17. Evropska noć muzeja obeležava se u subotu 15. maja. Programi će se realizovati uz primenu svih propisanih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID 19. Manifestacija se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Najnovije vesti