IZLOŽBE: Bogatstvo geološkog diverziteta Srbije u Vranju (FOTO, VIDEO)

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju je u četvrtak otvorena izložba pod nazivom „Geologija Srbije”, koja preko panoa i eksponata prikazuje svo bogatstvo i složenost geologije naše države.

- Iako je naša zemlja veoma mala, geologija Srbije je veoma složena,a ta složenost geoloških događaja je dala neverovatan diverzitet mineralnih sirovina, vodnih potencijala, biljnog i životinjskog sveta koji je zaista raznovrstan na čitavom prostoru Srbije - rekla je mr Slavica Đajić iz beogradskog Geozavoda, jedna od autorki izložbe.

Dejan Barjaktarević, pomoćnik direktora Geozavoda iz Beograda, rekao je da je prva postavka ove izložbe bila u oktobru prošle godine u Beogradu.

- Izložba ima promotivni i edukativni karakter i meni je zbog tog veoma drago da vidim ovde veliki broj dece i učenika - rekao je Barjaktarević.

Posetioci su mogli i moći će narednih dana da vide razne vrste stena, minerala i stare geološke opreme.

Cilj izložbe je da se posetiocima prikaže geološka građa i mineralne sirovine zemljine kore teritorije Srbije, da se pokaže biljni i životinjski svet i njihov razvoj kroz geološko vreme, da se predstave najzanimljiviji spomenici prirode.

S druge strane, izložba pokazuje i istoriju geološke nauke u Srbiji.

Organizatori ove postavke su Geološki zavod Srbije i JU Narodni muzej Vranje.

Najnovije vesti