Izložba Vere Virijević: Borba za trajanje, procvat, produžetak dobra i života FOTO/VIDEO

Moj sadašnji izraz u kamenu sve češće se vezuje za motiv drveta i rastinja; nije u pitanju dekorativnost već jedna uporna potreba da se likovnim jezikom saopšti i podvuče borba sa smrću za život, tihi i uporni prelaz i rast iz neorganskog u živi svet, borba sa onim što je destruktivno za ono što je trajanje, razvoj, procvat, produžetak dobra i života, rekla je na otvaranju vlastite izložbe mozaika u Vranju autorka Vera Virijević Mitrović.

Izložba radova ove umetnice, pod nazivom "Izrastanje", otvorena je u utorak popodne u Galeriji Narodnog univerziteta (NU) u Vranju.

Direktorka NU Gordana Dimitrijević izrazila je najpre zadovoljstvo što se izložbeni prostor ove ustanove vraća u "život" nakon šestomesečne pauze i podsetila da ova autorka ne izlaže prvi put u Vranju.

- Vera Virijević je susret sa vranjskom likovnom publikom imala još pre sedamnaest godina, kada je bila učesnica Likovne kolonije Vranje u organizaciji Narodnog univerziteta i imala svoju izložbu - rekla je Dimitrijevićeva.

Vera Virijević Mitrović dodala je da je za Vranje vezuju uspomene na drage ljude i da joj je zbog toga značajno što opet izlaže u ovom prostoru.

- Verujem u konačnu pobedu dobra, istine, pravde, ljubavi i svetlosti, u sve ono naizgled skrajnuto, marginalizovano, što kao uporna i neuništiva biljka koja nalazi svoj put ka suncu izbija iz ostarelog i izmučenog čovečanstva i uspeva da opstane, uzraste, prevaziđe, pobedi - poručila je umetnica na otvaranju svoje izložbe u Vranju.

Vera Virijević Mitrović rođena je 1980. godine u Prokuplju.

Diplomirala je 2003. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku "zidno slikarstvo".

Magistrirala je na FPU u Beogradu 2006.

Od 2003. je član ULUPUDS-a.

Radi kao predavač na Akademiji tehničko–vaspitačkih strukovnih studija Niš, odsek Pirot.

Njena izložba u Galeriji NU moći će da se pogleda do 1. juna, svakog radnog dana od 9 do 17 časova.

IZRASTANJE

... Autorka iskonski opaža biomorfne oblike u kojima postoji napetost rasta, širenja. Takav odnos bismo nazvali reliktom emocionalnog uvida u svet, nasuprot onom koji misli da se može stvarati ni iz čega i da treba biti "nov". U tome je dosledna bez obzira na tehniku, ali je za kamen posebno vezana jer kako sama kaže: "Kamen apsorbuje toplotu Sunca, a geološkim poreklom nosi u sebi trag o (ohlađenoj, preobraćenoj, u trenutku očvrsloj) toploti Zemlje - ima čudesnu moć da u sebi akumuliranu toplotu prenese na čoveka - posmatrača (tj. onog koji prima delo, mozaik)".

Samo takvim emocionalnim uvidima možemo doživeti toplotu i klijanje u kamenu koji slovi za hladan, nem i večni entitet. U stvari čovek je ono što klija i njegova neuništiva moć obnavljanja. Bezbrojni počeci i nova rađanja. Umetnica je sve to shvatila, jer potencira vezu kamena i organskog sveta u svojim naizgled jednostavnim radovima traži Gaudijev ključ - pobedu nad prolaznim, nad smrću.

mr Olivera Gavrić Pavić, mozaičar, osnivač grupe "Ametist"

Najnovije vesti