Izložba Tatjane Trajković: Utočišta u kojima živi nostalgija FOTO/VIDEO

Izložba pod nazivom Obala, umetnice Tatjane Trajković iz Beograda, otvorena je u petak u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju.

U propratnom katalogu za ovu izložbu, likovna kritičarka i istoričarka umetnosti Maja Živanović navodi da Tatjana "osluškujući sebe i stvarajući sopstvenu imaginarnu geografiju predstavlja serijom digitalnih grafika na temu obala".

"Doticanja, susreti i prožimanja vode i zemlje, preneseni su u mikroprostore kamenja, vode, peska, zemlje, zelenila, nebeskog plaventnila i vegetacije", navodi Živanović.

Ona otkriva da se umetnica služi različitim tehnikama - monotipijom, kolažom, akvarelom, suvim pastelom i tušem, ponekad ih objedinjuje "na ručno pravljenim papirima".

U ciklusu koji je na granici realnog i apstraktnog i sublimira životnu radost, crtež je važan element.

Kombinujući beline i linije, Tatjana ostvaruje zanimljiva kompoziciona rešenja - naizgled sučeljenih površina, koloritski skladnih, akcentovanih zelenih i žutih tonova", navodi se u pratećem tekstu.

Živanović ističe da je Tatjanino stvaralaštvo u saglasju sa prirodom - to je sofisticirana likovna igra koju pratimo kroz detalje repetativnih gracilnih stabala.

"Svaka njena grafika je istovremeno utočište u kome živi nostalgija za predelima i prizorima, doživljenim i snevanim, ali savremena interpretacija varijacija na temu pejzaža i neraskidive spone čoveka i prirode", konstatuje Živanović.

U okviru ove postavke izloženo je 38 grafika.

Izložba Tatjane Trajković u Vranju moći će da se pogleda do 12. aprila.

Profil

Tatjana Trajković je samostalna umetnica i integrativna savetnica u art terapiji i psihodrami. Rođena je 1975. u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti 2000. godine, na odseku grafika knjige/fotografija. Narednih šesnaest godina radila je u izdavačkoj kući kao grafička dizajnerka, art direktorka, foto urednica i novinarka. Godine 2017. osnovala je udruženje Centar za umetnost i kulturu Artelje. Učestvovala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Majka je tri devojčice. Živi i radi u Zemunu.

Najnovije vesti