Izložba slika Uroša Predića u septembru u Vranju

Galerija Narodnog muzeja u Vranju svoj vrata za prve posetioce otvoriće u julu, najavljeno je iz ove ustanove kulture.

Sadržaji su najpre vezani za prošle godine raspisan konkurs za izlagačku delatnost za 2020. godinu na kome je odabrani 15 likovnih izložbi i 3 rezervne.

Međutim, zbog pandemije izazvane koronavirusom od proglašenja vanrednog stanja u ovom prostoru nije realizovano osam izložbi.

Narodni muzej u svojoj galeriji tokom leta planira realizaciju tri izložbe van plana i programa, navodi Mirjana Jovanović, viši kustos galerije.

- U prvoj polovini jula u velikoj sali biće izložba fotografija "Priča o ženi", u organizaciji Međunarodne organizacije za migrante (IOM), a u sklopu podrške EU upravljanju migracijama u Srbiji.

U maloj sali planiramo samostalnu izložbu slika Andrije Drežnjaka iz Niša, a u avgustu u velikoj galerijskoj sali udruženje građana "Кoncept" Vranje realizovaće projekat sufinansiran sredstvima Grada dodeljenim na konkursu za 2020. godinu - rekla je Jovanovićeva.

U septembru sledi poslastica jer će, u okviru manifestacije "Velikani u Vranju", biti realizovana izložba "Dakle, Vi ste taj Uroš Predić", autora Olivere Skoko, kustosa istoričara umetnosti Zrenjaninskog muzeja, u saradnji sa Narodnim muzejem u Zrenjaninu.

- Većina prijavljenih umetnika aplicirali su na konkurs Ministarstva kulture i informisanja u februaru, kao i Narodni muzej sa projektom "Godišnji program Galerije Narodnog muzeja Vranje".

Ukoliko sredstva budu dodeljena sa izvesnim pomeranjima i prilagođavanjem ceo plan i program biće realizovan do kraja godine - naglasila je Jovanovićeva u izjavi za zvaničan sajt grada Vranja.

Najnovije vesti