Izložba radova sa Likovne kolonije: Slike kao poruke lepote i ljubavi FOTO/VIDEO

Ovogodišnja internacionalna likovna kolonija imala je za cilj da ukaže na to smisao umetničkog dela jeste širenje lepote i ljubavi, a da umetnik svojim trudom samo motiviše posmatrača da traga za njima, izjavila je na otvaranju izložbe radova sa Likovne kolonije Vranje 2021 direktorka Narodnog univerziteta (NU) Gordana Dimitrijević.

"Umetnost je oduvek podsticala lepotom, a lepota je suština ljubavi.

Što više prepoznajemo lepotu, više ljubavi u sebi imamo.

A umetnici, gosti naše likovne kolonije, oni su glasnici lepote i plemenitosti", rekla je Dimitrijević na otvaranju izložbe u Galeriji NU u Vranju.

Na ovogodišnjoj koloniji stvarali su slikari Martina Hadži Tonevska i Antonio Aranđelović iz Makedonije, Marieta Ivanova Konova i Vanja Nikolova Sapundžijeva iz Bugarske, te iz Srbije Zaječarac Mirko Stokić, Čačanka Leposava Milošević Sibinović i Zvezdana Gerić iz Vranja.

Umetnici su u Vranju slikali 7 dana , uglavnom akrilom na platnu (par radova su ulje na platnu), i to je bila lepa prilika da razmene iskustva, upoznaju grad i druže se tokom trajanja kolonije.

Slikarka i grafička dizajnerka Zvezdana Gerić, koja živi i stvara u Vranju a inače je rodom iz Prištine, rekla je na otvaranju da je zahvalna Narodnom univerzitetu na izuzetnoj organizaciji kolonije i profesionalnosti u radu.

"Fenomenalna atmosfera koje je vladala svih sedam dana nas je motivisala da stvorimo četrnaest ovako divnih radova koji ostaju kao legat Narodnom univerzitetu i gradu Vranju", rekla je Gerić.

Prostor Likovne radionice bio je sedam dana jula pretvoren u celodnevni otvoreni atelje koji su, kao i ranijih godina, mogli da posete svi zainteresovani građani kako bi se upoznali sa radom umetnika.

Likovna kolonija datira na ovom prostoru još od 1974. godine.

Nekada se zvala "Prohor Pčinjski", a kolonija pod sadašnjim nazivom ustanovljena je 2002. godine i predstavlja njen nastavak.

Sa dosadašnjih kolonija učesnici su poklonili Vranju više od 150 slika koje se čuvaju u depou Narodnog univerziteta.

Ljubitelji umetnosti izložbu ovogodišnjih radova moći će da pogledaju do 24. septembra.

Sv. Prohor Pčinjski i Sv. Gavril Lenovski

Vanja Nikolova Sapundžijeva, profesorka sa Univerziteta Svetog Ćirila i Metodija u Velikom Trnovu (Bugarska), skrenula je na ovogodišnjoj koloniji pažnju uljima na platnu na kojima je naslikala svece Prohora Pčinjskog i Gavrila Lenovskog. Rođena je 1974. godine i doktorirala je na ikonografiji. Završila je i postdoktorski projekat u Nacionalnom fondu za nauku u saradnji sa Aristotelovim univerzitetom u Solunu (2010-2013). Ona je docent i profesorka ikonopisa na Odseku crkvene umetnosti na Pravoslavnom teološkom fakultetu u Velikom Trnovu. O njenom radu na ovogodišnjoj koloniji govorila je na otvaranju izložbe direktorka NU Gordana Dimiteijević.

Martina Hadži-Tonevska

Rođena je u Skoplju 1990. Magistar je slikarstva. Završila je Fakultet likovnih umetnosti u glavnom gradu Makedonije. Učestvovala je na više grupnih i imala jednu samostalnu izložbu

Antonio Aranđelović

Rođen je u Skoplju 1986. godine. Diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umetnosti u Skoplju, na odseku grafika. Živi i radi u Skoplju kao univerzitetski profesor na Fakultetu za dizajn i multimedije pri FON univerzitetu.

Mirko Stokić

Rođen je 1979. godine u Zaječaru. Diplomirao je 2005. godine u Nišu na Odseku za slikarstvo u klasi profesora Đure Radonjića. Samostalno je izlagao na tri izložbe, a na kolektivnim više desetina puta u zemlji i inostranstvu. Od 2008. godine radi u Zaječarskom pozorištu kao scenograf.

Marieta Ivanova Konova

Rođena je 1968. u Gabrovu u Bugarskoj. Master studije slikarstva završila je na Univerzitetu Sv. Ćirila i Metodija u Velikom Trnovu. Dobitnica je sedam slikarskih priznanja - od Ministarstva obrazovanja Bugarske, Nacionalnog fonda kulture i Nacionalne izložbe, te pobednica UBA takmičenja za specijalizaciju na Međunarodnom gradu umetnosti u Parizu.

Leposava Milošević Sibinović

Rođena je 1950. godine u Čačku. Diplomirala je na vajarskom odseku Akademije umetnosti u Beogradu 1974. godine. Bila je stipendista Vlade Meksika 1977-1978. Magistrirala je na vajarskom odseku Nacionalne akademije San Karlos u Meksiko sitiju 1980. Izlagala je na oko sto samostalnih izložbi i autorskih projekata. Zastupljena je u mnogim galerijama i muzejima.

Zvezdana Gerić

Rođena je 1993. godine u Prištini, a živi u Vranju. Diplomirala je na osnovnim akademskim studijama Fakulteta umetnosti u Zvečanu u klasi profesorke mr Ester Milentijević, na Odseku likovnih umetnosti - smer grafički dizajn. Upisala je master akademske studije i stekla zvanje master grafički dizajner. Bavi se dizajnom, slikanjem i crtanjem. Učestvovala je i izlagala na više kolonija i grupnih izložbi.

Najnovije vesti