Izložba meksičkih grafičara od petka u Vranju, na otvaranju ambasador Meksika

Izložba meksičkih grafičara, prema odabiru Leposave Milošević Sibinović, pod nazivom Grafička vizija 7, autorski projekat međunarodne kulturne saradnje, biće otvorena u petak 14. jula u 18 časova u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju.

Direktan povod za postavku izložbe je diplomatski odnos između Meksika i Srbije, "dve države koje su uvek delile osnovne vrednosti slobode, nacionalnog integriteta i ravnopravnosti među narodima i državama", kaže se u najavi izložbe.

"Izbor radova od 26 autora je bogat u pogledu forme i ide od figuracije do potpune svedenosti apstrakcije.

Prisutna selekcija je i oblik nadmetanja, ali pre svega predstavlja vrednost savremene kolektivne kreacije.

Učesnici su uspešni istraživači tajni kiseline, metalnih ploča, digitalnih prolaza i vremena, vešti korisnici grafičkih alatki.

Ova putujućan izložba ima 88 grafičkih listova", dodaje se u pratećem tekstu kataloga.

Na otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti ambasador Meksika u Srbiji, njegova ekselencija Karlos Feliks, gradonačelnik grada Vranja Slobodan Milenković, akademski vajar i slikar mr Leposava Milošević Sibinović i direktorka Narodnog univerziteta u Vranju Gordana Dimitrijević.

Sibinović

Leposava Milošević Sibinović, autorka ovog projekta, rođena je u Čačku 1950. godine. Diplomirala na vajarskom odseku Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu 1974. Bila je stipendistkinja Vlade Meksika 1977 - 1978. Magistrirala je na vajarskom odseku Nacionalne akademije San Karlos 1980. u Gradu Meksiku. Izlagala je na oko 100 samostalnih izložbi i autorskih projekata. Zastupljena u brojnim galerijama i muzejima (Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Gradu Meksiku, Narodni muzej Zaječar, Galerija Nadežda Petrović u Čačku, Muzej skulpture, Niređkaza, Mađarska). Dobitnica je četrdesetak nagrada i priznanja za umetničku aktivnost - Nagrada ULUPUDS-a za životno delo, 2010; Nagrada Ministarstva kulture Republike Srbije za izuzetan doprinos nacionalnoj kulturi, 2011; Velika nagrada ULUPUDS-A za 2011. godinu; Zlatni orden Astečkog orla - stepen znamenja Sjedinjenih Država Meksika 2018; Vukova nagrada za 2018; Bavi se skulpturom, slikarstvom i autorskim projektima.

Najnovije vesti