Izložba Karavan za klimu u Vranju: Deo borbe za očuvanje planete FOTO

Izložba "Karavan za klimu" otvorena je u petak u maloj sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju.

U okviru postavke izloženo je devet panoa na srpskom i francuskom jeziku.

Reč je o modelima obnovljivih izvora energije, a tu je i pano sa kvizom za proveru znanja iz ove oblasti.

Na otvaranju je rečeno da projekat "Karavan za klimu – Svi aktivni u borbi protiv klimatskih promena!" ima za cilj "da ukaže na probleme klimatskih promena, podigne svest o postojanju ovog globalnog problema i pokrene na aktivnosti građanstvo, privredu, javne ustanove i donosioce odluka".

Otvarajući izložbu gradska većnica Zorica Jović potencirala je da su lokalna samouprava i rukovodstvo grada "uvek tu da podrže sve aktivnosti na planu obrazovanja".

- I to ne samo one koje se tiču eko škola, nego kompletnog obrazovanja i vaspitanja, kako u osnovnim, tako i u srednjim i visokim školama u gradu - naglasila je Jovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog buđenja ekološke svesti.

- Činjenica je da sve veći broj škola učestvuje u realizaciji brojnih eko projekata - naglasila je većnica Jović.

Aleksandra Mladenović, predsednica Ambasadora održivog razvoja i životne sredine, zahvalila se gradu Vranju i eko školama "što su omogućili da se ovaj karavan zaustavi u Vranju".

Ovaj projekat promoviše jednostavna i operativna rešenja koja svako na svom nivou može da primeni i da se na svoj način bori protiv klimatskih promena.

Njime se želi pravilno usmeravanje razmišljanja pre svega mladih, ukazivanje "da su fosilna goriva glavni uzrok emisije CO2" i da naši prirodni resursi, čak iako još uvek neizmerni, "nisu neiscrpni".

Svest o tome i podrška stanovništa su od suštinskog značaja, kako bi se zemlja usmerila na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, naglašeno je.

Izložba je priređena u organizaciji Francuskog instituta u Srbiji, Ambasadora održivog razvoja i životne sredine i OŠ Bora Stanković u Tibuždu nadomak Vranja.

Namenjena je, kako je poručeno, "deci i odraslima".

Biće otvorena do 28. decembra.

Tekstovi u sklopu projekta „Internet eko reporteri“ sufinansirani su sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove ministarstva.

Najnovije vesti