Izložba Janka Jankovića: Dečji crtež, osmeh i sloboda FOTO/VIDEO

Likovna radionica Narodnog univerziteta u Vranju svake godine priređuje samostalnu izložbu jednog polaznika koji se posebno istakao u toj godini, a to je u 2021. osmogodišnji Janko Janković, učenik drugog razreda Dositejeve škole.

Kako je na otvaranju Jankove izložbe kazala voditeljka Likovne radionice Vesna Marinković Stanković "posebna je čast" što je ove godine, po prvi put od postojanja Likovne radionice, priliku da izlaže dobio trenutno najmlađi polaznik i najmlađi ikada koji je izlagao u ovoj galeriji.

"Janko crta uglavnom olovkom ili markerima.

Sad ulazi u jednu novu fazu, njegovi crteži su sve bogatiji i na jednom Jankovom crtežu sada može da se vidi više priča.

Imam utisak da kad crta nema odmah razrađeni plan šta će to da bude, nego crtež gradi po segmentima i kad ga posmatram dok crta on se sve vreme smeši.

Preporučujem Vranjancima da ovu izložbu pogledaju više puta jer će svaki put na crtežima otkriti nešto novo", rekla je Marinković Stanković.

Janko je izuzetno talentovan, a želja mu je da jednog dana postane ilustrator i da ima svoju farmu gde će sve životinje "biti slobodne".

Crta lagano, virtuozno, mnogi smatraju da je već vrhunski crtač i ilustrator.

"Njegova dela edukuju i podsećaju starije da prirodu moramo čuvati i voleti sve životinje, da su one jednako vredne kao mi", konstatovala je Marinković Stanković.

Omiljeni Jankov junak na crtežima je Gicko i ima mnogo crteža sa njegovim avanturama.

Sa dosta uzbuđenja i očekivane treme zbog ovog događaja Janko je zahvalio svima koji su došli da pogledaju njegove crteže.

Mnogi njegovi drugari iz škole i komšiluka došli su da ga podrže na ovom događaju i sa njim podelili emocije i oduševljenost međusobnim drugarstvom i Jankovom kreativnošću.

Valja naglasiti da je Janko veoma vredan i produktivan, a Marinković Stanković je na otvaranju rekla da je "najvredniji i po broju radova, te da bi svoj opus mogao da predstavi u desetak galerija istovremeno.

Janko Janković rođen je 2013. godine.

Učenik je odeljenja II/3 Dositejeve škole, kod učiteljice Đine Đorđević.

Polaznik je Likovne radionice u Vranju od oktobra 2019. godine.

Crta od svoje treće godine.

Učestvovao je na mnogim konkursima.

Osvojio je treće mesto na regionalnom likovnom konkursu Hristos voskrese, radost donese u organizaciji Dečjeg saveza grada Vranja.

Dobitnik je vaučera u decembru 2020. godine koji se u organizaciji Kola srpskih sestara dodeljuje svake godine uoči praznika Materice deci koja se posebno ističu kao marljiva, vredna i talentovana.

Izložba Janka Jankovića u Galeriji NU moći da se pogleda do 7. oktobra.

Najnovije vesti