Izložba ikona u vezu: Ogrtanje vrlinom i duhovnim težnjama FOTO/VIDEO

Izložba "Svete žene", autorke Marije Vukosavljević, umetnice iz Valjeva koja živi i stvara u Beogradu, otvorena je u petak u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju.

Nov konceptualan pristup ikonama primenila je autorka koja je, boraveći u manastiru, iskoristila delove odeće koje su monahinje nosile "u civilstvu", pre zamonašenja.

Ikone su potom nastale na tekstilu ili platnu.

U suštini govori o "odbacivanju" starog čoveka ili stare odeće i ogrtanju vrlinom i duhovnim težnjama kojima biva prožeta i ta odeća kada se postavi u novi kontekst, a to je upravo podloga za ikone.

Govoreći na otvaranju direktorka Narodnog univerziteta Gordana Dimitrijević rekla je da su izložene ikone rađene u tehnici veza, na recikliranim materijalima".

- Odbačeni svileni kostimi, košulje, haljine sada poprimaju novi oblik i umesto nekadašnje svetovne dobijaju duhovnu ulogu - rekla je Dimitrijevićeva, citirajući deo iz recenzije.

Autorka Marija Vukosavljević diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Član je ULUPUDS-a.

Realizovala je više projekata u vezi u crkvama i manastirima širom naše zemlje, kao i brojne plaštanice, ikone, odežde u grčkoj i ruskoj crkvi.

Autor je velikog broja samostalnih izložbi, a učestvovala je i izlagala na mnogobrojnim grupnim izložbama.

Vranjanci će ovu postavku moći da razgledaju do 27. marta.

Najnovije vesti