Izložba i promocija kataloga legata Vere Cenić u utorak u pozorištu

Izložba Larus argentatus dr Vere Cenić i promocija publikacije Katalog Legata Vere Cenić u vranjskoj Biblioteci, autorki - bibliotekarki Jasmine Knežević i Aleksandre Antić, biće održani u Kamernoj sali Pozorišta Bora Stanković u Vranju, u utorak 30. januara od 18 časova, u okviru svečanosti obeležavanja Dana grada - 31. januara.

Podsećanja radi, Legat Vere Cenić (1930 - 2020), profesorke književnosti, književne teoretičarke, književnice i prve žene - doktora nauka iz Vranja, svečano je predat na upotrebu javnosti u prostorijama Biblioteke Bora Stanković u Vranju u novembru 2022. godine.

Inače, prva faza projekta Larus argentatus dr Vere Cenić obuhvata organizaciju izložbe, sa ilustrovanim katalogom koji je prati.

"Ideja je da se izložbom javnosti prezentuje poklon zbirka, koju je porodica Vere Cenić darivala biblioteci", kaže direktor Gradske biblioteke Zoran Najdić za Vranje News.

Legat Vere Cenić se sastoji iz 1.827 monografskih publikacija, 98 naslova serijskih publikacija (1.501 sveska), velikog broja fotografija i ličnih predmeta (radni sto, stolica, pisaća mašina...).

Druga faza projekta bile su aktivnosti na pripremi i izradi bibliografije monografskih i serijskih publikacija koje pripadaju zbirci, pod naslovom - Katalog Legata Vere Cenić.

Katalog Legata bibliografski obrađuje i stručnoj javnosti predstavlja novu i vrednu bibliotečku celinu.

"Projekat doprinosi optimalnom pozicioniranju Legata u kulturnoj javnosti kao reprezentativne celine i predstavlja podsticaj istraživanju lokalne kulturne baštine.

Ciljna grupa obuhvaćena projektom su članovi biblioteke (mladi, studenti, istraživači i naučni radnici, koji kontinuirano koriste usluge
Biblioteke), potencijalni korisnici bibliotečkih usluga (zaposleni u institucijama kulture, obrazovanju, lokalnoj upravi, visokoškolskim
ustanovama i sl), kao i kompletno stanovništvo šire lokalne zajednice", kaže Najdić za naš portal.

Sredstva u iznosu od 600.000 dinara za ovaj projekat obezbedilo je Ministarstvo kulture (biblioteka je aplicirala na Konkurs u oblasti bibliotečko-informacione delatnosti u 2023. godini), dok Grad Vranje sufinansira projekat sa oko 200.000 dinara.

Najnovije vesti