Izložba i promocija kataloga legata Cige Mininčića u subotu u pozorištu

Izložba legata Dragana Mininčića Cige, Vranjanca koji je Biblioteci Bora Stanković poklonio oko 1.300 knjiga, monografskih publikacija, dokumenata i umetničkih slika, biće otvorena u subotu 29. januara u 19 časova u izložbenoj galeriji Pozorišta Bora Stanković u Vranju.

Po otvaranju izložbe iste večeri u maloj sali vranjskog teatra biće priređena promocija kataloga koji prati legat.

To će biti još jedan korak nadležnih iz biblioteke da javnosti daju na uvid ovaj legat i približe njegov značaj vranjskom čitalištu i javnosti.

Podsećanja radi, Gradska biblioteka je krajem decembra okončala projekat pod nazivom Prezentacija Legata Dragana Mininčića Cige kulturnoj javnosti, što predstavlja angažman vredan pažnje na ovom za Vranje izuzetno značajnom legatu koji je poznati Vranjanac, nastanjen u Beogradu, poklonio biblioteci.

Kao rezultat rada projektnog tima, sa direktorom bibilioteke Zoranom Najdićem na čelu, javnosti će sada biti prezentovana izložba (uz ilustrovani katalog koji je prati) i monografska publikacija - Katalog Legata Dragana Mininčića Cige u vranjskoj biblioteci.

Izložba, kao vizuelni informacioni instrument, iznosi na svetlost dana jedinstvenu bibliotečku kolekciju koja se nalazi na policama vranjske biblioteke i upoznaje kulturnu javnost sa dragocenim i retkim sadržajem ove zbirke.

Cilj izložbe i ilustrovanog kataloga koji je podržava, navode iz biblioteke, jeste u tome da se, osim iznošenja originalnog materijala i predstavljanje legatora, stvori atraktivna, interaktivna vizualna postavka koja ima edukativni i afirmativni karakter.

Katalog Legata Dragana Mininčića Cige kapitalno je izdanje Gradske biblioteke.

Ono bibliografski obrađuje vrednu, legatsku zbirku knjiga i periodike, neponovljivu i jedinstvenu celinu.

Katalog je nastao kao rezultat dvogodišnjeg obimnog posla - od prijema, razvrstavanja, inventarisanja, obrade, stručne i predmetne klasifikacije do provere kataloških zapisa za monografske i serijske publikacije, ispisa bibliografije iz baze podataka, ispisa registara i formiranja spiskova građe.

Recenzent izložbe i Kataloga je dr Dejan Vukićević, bibliotekar savetnik – voditelj fonda stare, retke i minijaturne knjige u Narodnoj biblioteci Srbije.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije sa 565.800 dinara, dok je Grad Vranje učestvovao sa 170.920 dinara.

Oko 1.300 monografskih publikacija

Svečana predaja književnih dela i umetničkih slika iz privatne kolekcije Vranjanca Dragana Mininčića Cige upriličena je u januaru 2020. godine u Biblioteci Bora Stanković, u okviru obeležavanja manifestacije Dan grada. Mininčić, rođeni Vranjanac koji je veći deo života proveo u Beogradu na raznim poslovima, dobrim delom vezanim za knjigu, prvenstveno sa pozicije direktora "Antikvarijata" Srpske književne zadruge, a potom i izdavačke kuće "Prosveta" u sklopu zgrade SANU, emotivno je tada poručio da je zahvalan Gradskoj biblioteci i lokalnoj samoupravi što su prihvatili njegov poklon.

"Moja je želja bila da se ove knjige vrate u Vranje, jer većina njih govori o Vranju, o prošlosti grada u kome sam rođen, u kome sam odrastao i čini me srećnim činjenica da će sve to biti dostupno u ovoj biblioteci", rekao je Mininčić pre dve godine predajući legat biblioteci.

Predaji su tada prisustvovali presnik Ljubivoje Ršumović i Radovan Popović, dugogodišnji urednik kulturnog dodatka Politike. Mininčićev dragocen poklon uvećao je fond biblioteke u prethodnoj godini za 1.063 jedinice monografskih publikacija, četiri naslova serijskih publikacija i šest umetničkih slika. Sa knjigama koje je Mininčić tokom ranijih godina poklanjao vranjskoj biblioteci legat zbirka sadrži ukupno 1.272 monografske publikacije. Kuriozitet legata predstavljaju publikacije sa posvetama autora.

Najnovije vesti