Izložba Evo mene eto vas otvorena povodom obeležavanja Dana grada

Izložba Evo mene, eto vas, Istorijskog arhiva Šumadije u Kragujevcu, otvorena je u Galeriji Pozorišta Bora Stanković u Vranju povodom obeležavanja Dana grada.

Otvarajući izložbu, predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković zahvalio se Istorijskom arhivu 31. januar u Vranju što je i ove godine dao doprinos obeležavanju Dana grada učestvujući u pripremi izložbe.

Autori izložbe su arhivisti Nenad Karamijalković i Slavko Stepanović.

Izložba je priređena 2015. godine, povodom dva veka od izbijanja Drugog srpskog ustanka.

Sadrži dvadeset panoa na kojima su predstavljeni dokumenti i fotografije, svedočanstva o oružanoj borbi sa Turcima tokom ustanka, o Milošu Obrenoviću vođi ustanka, ali i drugim znamenitim ličnostima Drugog srpskog ustanka.

Sastavni deo izložbe su i dokumenti koji ukazuju na ishod i tekovine ovog ustanka, a to je sticanje srpske autonomije.

Uspesi srpske borbe za oslobođenje tokom ustanka 1815. godine, potvrđeni su hatišerifima Osmanske imperije iz 1830. i 1833. kojima je priznata autonomija Kneževine Srbije, koja je imala svoju skupštinu, ustav i vladarsku dinastiju.

Posle otvaranja izložbe, u maloj sali pozorišta predavanje o temi Vranje i južni srpski krajevi između Sanstefanskog i Berlinskog mirovnog sporazuma 1878. godine, održao je dr Saša Stanojević, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta Priština sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Najnovije vesti