Izložba Ane Cvejić u Galeriji NU: Dela koja viču, cere se i opominju FOTO/VIDEO

"Novi svetski poredak je satirični prikaz vremena u kojem stvaram, a koje nije naklonjeno pravom, iskrenom i prirodnom, moji radovi ne treba da prikažu suptilnu igri svetla, senke i nagoveštaja, oni se otvoreno keze u lice vremena, govore sami za sebe, kao karikature ili pseudo-plakati oni viču, cere se, podsmevaju se, opominju, oni su omen posmatraču, ako istorija ima tendeciju da se ciklično ponavlja u određenim vremenskim intervalima, onda nam je budućnost već zapisana, tu je, samo je treba videti na licima ispod maske", često o svom opusu iz ciklusa Novi svetski poredak zna da kaže slikarka Ana Cvejić, čija je samostalna izložba otvorena u petak uveče u Galeriji Narodnog univerziteta (NU) u Vranju.

Govoreći na otvaranju Anine izložbe Gordana Dimitrijević, direktorka Narodnog univerziteta, potkrepila je utisak o izloženim slikama i crtežima citatima iz ugla recenzenta, slikara Željka Bubala.

Slikarka Ana Cvejić već je izlagala u Vranju, u Galeriji Narodnog muzeja 2019. godine.

Rekla je da slike iz ciklusa Novi svetski poredak izlaže unazad šest godina.

"Lica koja crtam su groteskna, ali ništa manje od čovekove emocije koju kriju ili otkrivaju.

Ne plašim se reakcija, naprotiv, pokušavam da provociram reakciju posmatrača u nadi da ću makar na taj način otkriti pravo lice iza svoje maske, jer u sadašnjosti maska je imperativ, čovek bez maske je go i u nemilosti socioloških, kulturnih i političkih postulata", navela je

Profil

Ana Cvejić je rođena u Beogradu 1985. godine. Završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, 2010. godine. Član je ULUS-a od 2013. godine u statusu samostalnog umetnika. Imala je više od 20 samostalnih i učestvovala na stotinak grupnih izložbi. Učesnica je likovnih kolonija i radionica. Dobitnica je dve likovne nagrade. Živi i radi u Beogradu.

Najnovije vesti