Izgradnja MHE na Garvanici: Ćutanje dok investitor ne završi posao

Vranje - Na reci Garvanici, biseru prirode podno Čemernika u opštini Surdulica, nastavljena je izgradnja minihidroelektrane (MHE), a samim tim i ugrožavanje vodotoka koji je za mnoge žitelje ovog kraja izvor života.

Dvojica Belića, zaljubljenika u prirodu - Bojan iz sela Lebet, koji tu prolazi svaki dan, i Saša iz Vranja, ponovo apeluju na javnost i lokalne zaštitare prirode da se preduzme sve kako bi se reka sačuvala.

Dan pre Ekološkog ustanka u Beogradu Belići su sa obala Garvanice opet alarmirali javnost informacijom da se zbog smeštanja reke u cevi selu Mačkatica i zaseoku Dukat "crno piše".

"Baš kada smo sa nekoliko medija i retkih aktivisti zaštite životne sredine dosta skromno otvorili temu izgradnje niza minihidroelektrana u opštinama Surdulica i Vladičin Han, investitori su pojačali aktivnost", upozorava Bojan Belić u obaveštenju medijima.

U mahalu Dukat, svedoči on i potkrepljuje fotografijama, stigao je investitor sa petnaestak radnika i teškim građevinskim mašinama.

Na tom potezu gradi privredno društvo "Moja stara vodenica" d.o.o. iz Ježevice kod Čačka, čiji je osnivač i direktor izvesni Veljko Stoiber.

Saša Belić navodi da su radnici "prvo uklonili tablu" sa detaljima o ovim građevinskim radovima.

"Potom su teškim mašinama krenuli da obrađuju oko 300 metara korita reke Garvanice", sa nevericom govori Saša Belić.

On je pre mesec dana najavio da se bitka za rečicu Garvanicu "neće ovako završiti".

Oni koji se bore za očuvanje Garvanice pozvali su tada građane, ljubitelje prirode i ljude dobre volje da im se pridruže, da se okupe i zajedno pokrenu akciju građanske neposlušnosti.

Za sada međutim osim njih dvojice i nekoliko njihovih drugara svi ostali ćute – i meštani zaseoka Dukat, odnosno mesne zajednice Mačkatice, ali i zeleni aktivisti iz Surdulice i Vladičinog Hana.

Na novinarsko pitanje dokle tako, razočarani Bojan ironično dogovara: "Valjda dok investitori ne završe posao".

Najnovije vesti