Izdavaštvo Sterijinog pozorja na BPD: Uskoro sabrane drame Joakima Vujića FOTO/VIDEO

U okviru svoje izdavačke delatnosti, Sterijino pozorje objaviće uskoro, prvi put u Srbiji, sabrane drame Joakima Vujića, utemeljivača srpskog pozorišta, što je još jedan kapitalni poduhvat izdavaštva ove kuće, nakon objavljivanja sabranih drama Jovana Sterije Popovića, u identičnom formatu - sve na jednom mestu, izjavio je u Vranju urednik Festivalskog centra Sterijinog pozorja Goran Ibrajter.

Promovišući izdanja ove kuće u okviru 42. Borinih pozorišnih dana (BPD), on je kazao da Sterijino pozorje mnogi identifikuju sa festivalom, ne znajući da se ono bavi i nekim drugim delatnostima od važnosti za dramsku umetnost i pozorišnu teoriju, a jedna od njih je izdavačka delatnost.

"Neću biti neskroman ako kažem da je Sterijino pozorje najozbiljniji izdavač pozorišne literature u Srbiji, pa i šire", rekao je Ibrajter.

Predstavljajući ovogodišnje brojeve Scene, teatarskog časopisa sa jednom od najdužih tradicija čak i u svetskim okvirima, podsetio je da ih Sterijino pozorje objavljuje četiri puta godišnje.

"Značajna stvar je da u Sceni objavljujemo nove domaće dramske tekstove i svake godine raspisujemo taj konkurs.

Prateća posledica ovog konkursa je da Sterijino pozorje nastoji da nagrađeni tesktovi budu inscenirani, u čemu uspevamo.

Objavljujemo u svakom broju i barem po jedan tekst savremenih svetskih autora.

Tu su i prikazi festivala, novih knjiga iz oblasti teatrologije i pozorišne umetnosti.

U poslednjem broju Scene objavljen je tekst Nezaboravak, potočnica, zmijske oči Mine Petrić, koji je bio u najužem izboru na pomenutom konkursu, a Mina je ovogodišnji dobitnik Sterijine nagrade za dramaturgiju", naglasio je Ibrajter.

Značaj prostor u poslednjem broju Scene posvećen je Sofiji Soji Jovanović, našoj značajnoj rediteljki.

"Povod je stogodišnjica njenog rođenja.

Takođe, ne manje je važan segment Scene posvećen je Joci Saviću, pomalo zapostavljenom autoru, reditelju sa ovih prostora koji je slavu doživeo u Nemačkoj i Nemcima otkrio Šekspira", rekao je Ibrajter.

Govoreći o Godišnjaku Sterijinog pozorja za sezonu 2019/2020, koji je takođe promovisan u okviru Borinih pozorišnih dana, Ibrajter je kazao da on sadrži repertoare, kako premijerne tako i reprizne, svih naših pozorišta, podatke o festivalima, o radu pozorišnih akademija, o pozorišnoj publicistici i predstavlja sveobuhvatnu publikaciju koja ima težnju da obuhvati najzbirnije podatke iz godišnjeg pozorišnog života na srpskim scenama, visokoškolskim ustanovama i pokrije festivalska zbivanja.

Kao važno ovogodišnje dvotomno izdanje, Ibrajter je potencirao Teatrologike, autorke Olivere Milošević, novinarke RTS-a, rekavši da je ono plod njenog rada na istoimenoj emisiji emitovanoj na ovoj televizijskoj kući.

"Njeni sagovornici u ovoj knjizi nisu samo iz jednog pozorišnog faha - tu su i reditelji, i glumci, i dramski pisci i drugi.

Široko je zahvatila u pozorišnu materiju sa neposrednim učesnicima pozorišnog života", rekao je Ibrajter.

On je dodao da se Sterijino pozorje poslednjih godina otvorilo za promovisanje čitavog niza mlađih stvaralaca, teoretičara pozorišta, a plod toga je niz knjiga koje su izašle po doktorskim disertacijama određenih autora, izdvajajući knjigu Vizualno mišljenje u kreativnom procesu glumca Violete Goldman.

"Veoma zanimljivo štivo na mnogo načina.

Ovo je knjiga koja ukršta dve autorkine profesije, glumu i psihologiju", potencirao je on.

Ibrajter je još predstavio knjigu Postdramsko u poetici Aleksandra Popovića, autora Dejana Petkovića (vrlo ubedljivo dokazuje tezu da se kod Popovića i te kako mogu naći određeni elelmenti postdramskog, kroz postupak epizacije gde na tragu postmodernizma imamo dekonstrukciju onoga što je pozorišna iluzija), ali i Srpsku dramsku baštinu na marginama scene (II deo).

Sledeći događaj u okviru pratećeg programa 42. Borinih pozorišnih dana biće promocija knjige Politička drama i pozorište u dramama Dragoslava Mihailovića, u utorak 25. oktobra u 18 časova, o kojoj će govoriti autorka Jelena Perić.

Dejan Dimić

Najnovije vesti

Foto ilustracija Vranje News Danas je Đurđevdan »

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici u Vranju i Srbiji u ponedeljak slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomuč...

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...